Arbuzowa sałatka z kilku składników. Idealna na upały
Sałatka z arbuzem, galaretką i mandarynkami to doskonały pomysł na letni deser dla całej rodziny. Doskonale orzeźwia i świetnie smakuje. Warto podać ją w wydrążonej łupinie arbuza, będzie się wtedy pięknie prezentowała na stole.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 arbuza (ok. 2 kg)
- 2 mandarynki
- 1 galaretka agrestowa
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Środek arbuza wydrążyć np. łyżką, tak aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki.
- Połowę miąższu pokroić w kostkę, a połowę zjeść.
- Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Gdy stężeje, pokroić ją w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
- Do miski z arbuza wykładać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę miąższu arbuza, połowę mandarynek i połowę kostek galaretki, a na to wyłożyć całą ubitą śmietanę.
- Następnie wyłożyć pozostały miąższ arbuza, mandarynki i kostki galaretki. Sałatka zaraz po przygotowaniu nadaje się do jedzenia.
- Składniki wystarczą na około 4 porcje.
Przepis dodał użytkownik maxiuq
Kategoria przepisów | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze