Trwa ładowanie...
d4i2247
08-07-2017 11:14

Sorbetto z arbuza

Przepis

Co jest smaczniejsze od arbuza? Oczywiście arbuzowe lody! Mamy dla was wyśmienity przepis na sorbet, ktory orzeźwia i wyśmienicie smakuje. Goście będą zachwyceni.

d4i2247
4.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Domowa manufaktura - Lebovitz David
Źródło: Domowa manufaktura - Lebovitz David
Składniki
  • 3 szklanki (750 ml) soku z arbuza,
  • ½ szklanki (100 g) cukru,
  • duża szczypta soli,
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 1 do 2 łyżek wódki (opcjonalnie),
  • 1 do 2 łyżek małych półsłodkich draży czekoladowych.
Przepis

Obierz arbuza, usuń pestki, a następnie potnij soczysty, różowy miąższ na
kosteczki i zmiksuj je w blenderze lub malakserze. W małym rondelku podgrzej ok. pół szklanki (125 ml) soku z arbuza wraz z cukrem i solą, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnuszek z ognia i w średniej wielkości misce wymieszaj jego zawartość z pozostałym sokiem z arbuza. Dodaj sok z limonki i wódkę. Dokładnie schłódź masę, a następnie zamróź w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Pod sam koniec kręcenia dodaj małe czekoladowe draże.
Z tego sorbetto można zrobić świetne arbuzowe lody na patyku. Wystarczy tylko przelać masę do plastikowych form na lody i mocno zamrozić.

Przepis pochodzi z książki "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza

  Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku

Sorbetto z arbuza
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2247
d4i2247
d4i2247
d4i2247
Więcej tematów
d4i2247