Trwa ładowanie...
d298o5y

Arbuz

Anchois (z hiszp. anchova, ang. anchovy, wym. pol. ãszuạ) – francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – małej, tłustej ryby o wyrazistym zapachu i smaku. Przepisy z arbuzem Wikimedia Commons - Brak Praw Autorskich CC0

Arbuz zwyczajny, nazywany także kawonem (Citrullus lanatus (Thunb.) Mansf.) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko. Gatunek uprawny został rozprzestrzeniony w wielu regionach o ciepłym klimacie. Jest to roślina światłolubna oraz ciepłolubna. Arbuz w fazie wzrostu potrzebuje bardzo dużo wody, najlepiej rozwija się w temperaturze od 20 st. C do 32 st. Największym producentem owocu są Chiny i Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy, są m.in. Hiszpania, Portugalia, Włochy, Chorwacja. Roślina jest jednoroczna i jednopienna. Jej kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie.

Arbuz w 92 proc. składa się z wody, dlatego ma właściwości moczopędne. Poleca się go osobą cierpiącym na choroby nerek. Zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuz jest bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają proces straszenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Wartości odżywcze arbuza (w 100 g):
Wartość energetyczna - 30 kcal, białko ogółem - 0,61 g, tłuszcz - 0,15 g, węglowodany - 7,55 g, błonnik - 0,4 g

Arbuz – jak wybierać
Chociaż arbuzy mogą być uprawiane całoroczne w środowisku tropikalnym, to najbezpieczniej kupować je w sezonie letnim. Najlepiej kupować arbuzy z upraw ekologicznych, ponieważ są bardziej bogate w składniki odżywcze i naturalne cukry. Często trudno ocenić dojrzałość i smak bez przekrojenia owocu. W takich przypadkach zwróćmy uwagę, czy arbuz ma odpowiedni ciężar oraz, czy skórka jest gładka, bez plam i nienaturalnego połysku.

Arbuz – jak przechowywać
Po zakupie arbuza powinniśmy przechowywać w chłodnym dobrze wentylowanym miejscu. Pocięte kawałki zaś powinny być trzymane w lodówce.

Arbuz – zastosowanie w kosmetyce
Arbuz znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Witaminy i enzymy zawarte w arbuzie mają działanie tonizujące i ściągające na skórę. Dlatego też arbuz w kosmetyce stosowany jest jako naturalny środek oczyszczający i niwelujący zmarszczki. Ten owoc można używać jako składnik maseczek domowych lub jako tonik na twarz i ciało. Jego kojące działanie arbuza pomoże w załagodzić wypryski i stany zapalne skóry.

d298o5y
d298o5y
d298o5y
Więcej tematów
d298o5y