Arbuzowe lody na patyku

Oto orzeźwiający owocowy deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Arbuz stanowi idealną bazę tych przepysznych lodów na patyku.

Arbuzowe lody na patykuArbuzowe lody na patyku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza bezpestkowego
  • 3 owoce kiwi, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1–2 łyżki czystego syropu klonowego (opcjonalnie)

Przepis

  • W blenderze lub malakserze zmiksuj kawałki arbuza na gładko.
  • Przelej arbuzowe purée do foremek do lodów, napełniając każdą do mniej więcej dwóch trzecich wysokości.
  • Dołóż patyczki do foremek i wstaw do zamrażalnika, aż całość nieco stężeje, co powinno zająć około 2 godzin.
  • W międzyczasie w blenderze lub malakserze połącz kiwi z syropem klonowym i miksuj na gładko.
  • Dolej mieszankę kiwi do masy arbuzowej w foremkach i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny, aby całość porządnie zamarzła.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja