Letnia sałatka z arbuzem, fetą i dressingiem z pomarańczy
Gorące lato nie odpuszcza, a ty nie masz czasu i siły na gotowanie? Ja też nie! Dlatego ratuję się sałatkami. A która sałatka zaspokoi głód i jeszcze ugasi pragnienie? Sałatka z arbuzem rzecz jasna. Nie bójcie się połączenia arbuz - feta bo ono naprawdę ma moc! Po raz pierwszy spróbowałam go będąc na greckiej Krecie i do dziś towarzyszy mi podczas letnich dni! – pisze nasza czytelniczka, Joanna Byczkiewicz, autorka bloga "O pietruszka!", która wysłała nam przepis na platformę dziejesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Dressing:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Rozłóż rukolę i kiełki na talerzu. Pokrój arbuza w kostkę i usuń pestki. Pokrusz lub pokrój Fetę w kostkę, a cebulę w piórka. Rozłóż składniki na sałacie. Posyp miętą i/lub pietruszką. Możesz posypać delikatnie płatkami ostrej papryki i kiełkami słonecznika. Składniki dressingu połącz. Skrop nim sałatkę. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na blogu Joanny Byczkiewicz "O pietruszka!".
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze