Letnia sałatka z arbuzem, fetą i dressingiem z pomarańczy

Gorące lato nie odpuszcza, a ty nie masz czasu i siły na gotowanie? Ja też nie! Dlatego ratuję się sałatkami. A która sałatka zaspokoi głód i jeszcze ugasi pragnienie? Sałatka z arbuzem rzecz jasna. Nie bójcie się połączenia arbuz - feta bo ono naprawdę ma moc! Po raz pierwszy spróbowałam go będąc na greckiej Krecie i do dziś towarzyszy mi podczas letnich dni! – pisze nasza czytelniczka, Joanna Byczkiewicz, autorka bloga "O pietruszka!", która wysłała nam przepis na platformę dziejesie.wp.pl.

Sałatka z arbuzem i serem fetaSałatka z arbuzem i serem feta
Redakcja

Składniki

  • 1/4 małego arbuza
  • około 200g – kawałek sera feta
  • około 50 g – garść rukoli
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • kilka listków mięty i/lub pietruszki
  • opcjonalnie płatki chili i kiełki słonecznika

Dressing:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

Przepis

Rozłóż rukolę i kiełki na talerzu. Pokrój arbuza w kostkę i usuń pestki. Pokrusz lub pokrój Fetę w kostkę, a cebulę w piórka. Rozłóż składniki na sałacie. Posyp miętą i/lub pietruszką. Możesz posypać delikatnie płatkami ostrej papryki i kiełkami słonecznika. Składniki dressingu połącz. Skrop nim sałatkę. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na blogu Joanny Byczkiewicz "O pietruszka!".

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się