Tian – prowansalska zapiekanka z warzyw. Doskonała na kolację

Zachwyci smakiem oraz kolorami, ale zapewni również solidny zastrzyk cennych składników odżywczych. Tian to potrawa, która świetnie znosi rozmaite modyfikacje i eksperymenty kulinarne. Jak przygotować prowansalską zapiekankę?

Prowansalska zapiekanka jest smaczna i zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF

Widzowie hitowego filmu animowanego "Ratatuj" na pewno doskonale pamiętają scenę, w której sympatyczny szczur Remy, marzący o karierze kucharza w ekskluzywnej paryskiej restauracji, przyrządza tytułowe ratatouille, czyli klasyczny francuski gulasz ze smażonych i gotowanych warzyw, zdobywając uznanie surowego krytyka kulinarnego. Jednak zaprezentowane w filmie danie to zupełnie inna potrawa – znawcy kuchni szybko sprostowali, że Remy przygotował klasyczny tian – przysmak wywodzący się z Prowansji, uroczego regionu położonego w południowo-wschodniej Francji.

Tak naprawdę tian oznacza ceramiczne naczynie do zapiekania i serwowania potraw, ale jednocześnie jest nazwą pysznej zapiekanki, którą już w czasach średniowiecznych zajadali się prowansalscy chłopi. Do dziś potrawa gości na wielu francuskich stołach. Jej podstawowe składniki to cukinia (zielona i żółta), różnokolorowe pomidory, bakłażan oraz oczywiście dodające niepowtarzalnego aromatu zioła prowansalskie, czyli mieszanka suszonego rozmarynu, bazylii, tymianku, cząbru ogrodowego, oregano, majeranku, lebiodki, szałwii lekarskiej i mięty pieprzowej.

Zobacz też: Nowalijki. Po te warzywa sięgamy wczesną wiosną. Czy warto?

Tian świetnie jednak znosi inne dodatki, np. ziemniaki, paprykę czy cebulę. Można go wzbogacić również popularną w Prowansji jagnięciną, ewentualnie także pikantną kiełbasą chorizo lub naszym rodzimym wędzonym boczkiem. W wielu przepisach pojawiają się też ryby, ser kozi, parmezan czy jajka.

Zdrowie w składnikach

Prowansalska zapiekanka to potrawa nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa, szczególnie w wersji najbardziej tradycyjnej. Wykorzystany do jej przygotowania bakłażan składa się w 90 proc. z wody, ale resztę stanowią bardzo cenne witaminy, minerały i inne związki organiczne, w tym odpowiadające za charakterystyczną fioletową barwę antocyjany, wykazujące właściwości antynowotworowe i przeciwutelniające.

W tianie towarzyszy mu cukinia, zawierająca bardzo dużo beta-karotenu, potasu, żelaza, magnezu, witaminy B1 i C oraz luteiny (substancja chroniąca wzrok). Natomiast pomidory są jednym z najbogatszych źródeł likopenu – naturalnego barwnika, który – jak wykazały badania naukowe – jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, skutecznie neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia organizmu i zwiększających ryzyko nowotworów. Związek skutecznie obniża również poziom "złego" cholesterolu LDL i pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.

Także dodawane do tianu zioła prowansalskie, oprócz upajającego aromatu, wykazują dużo właściwości odżywczych, m.in. skutecznie pobudzają układ trawienny.

Przepis na tian

Przygotowanie prowansalskiej potrawy nie jest trudne. Pomoże nam w tym przepis zaproponowany przez rodowitego Francuza, czyli Pascala Brodnickiego. Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Następnie kroimy w dość cienkie plasterki (o takiej samej grubości) bakłażana, cukinię (żółtą i zieloną), pomidory (sparzone i obrane ze skórki) i cebulę. Obranym ząbkiem czosnku nacieramy dno i ścianki ceramicznej lub szklanej formy do zapiekania, a następnie smarujemy je także odrobiną oliwy. Układami rzędami talarki warzyw. Na przemian, by uzyskać efektowną wizualnie kompozycję. Między nimi wciskamy kilka liści laurowych. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą soli i pieprzu, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut.

W wielu przepisach tian jest przed zapiekaniem posypywany serem kozim, parmezanem lub startą mozzarellą. Warto przygotować do niego również prosty sos z czerwonej papryki (może być wcześniej upieczona), cebuli, marchewki i pomidorów, które dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem, a na końcu blendujemy na gładką masę. Tak przygotowany sos warto nałożyć na dno naczynia przez zapieczeniem, ale także polać nim warzywa przed włożeniem do piekarnika.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie