Smaczne inspiracje
Zapiekanka jest dobrym pomysłem na obiad. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, bo tak naprawdę wrzucasz wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, zalewasz jajkiem, posypujesz serem, wstawiasz do piekarnika i zapiekanka robi się już sama. Zazwyczaj wychodzi dość spora porcja, więc następnego dnia nie musisz martwić się obiadem. Dlatego w ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" podpowiadamy kilka przepisów. Poznaj proste, tanie i smaczne przepisy na zapiekanki.
Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemnaczaną
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Przygotowanie: cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na oliwie, następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, posól i popieprz. Kiedy ziemniaki ładnie się zarumienią, przełóż je do miski. Drugą cebulę także pokrój w piórka i podsmaż na patelni (nie myj jej wcześniej), dodaj mięso i smaż do chwili, aż zarumieni się, a woda odparuje. Dodaj sól, pieprz, suszone zioła i wszystko wymieszaj. Warzywa podsmaż na patelni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie poukładaj ziemniaki, następnie warzywa, mięso. Na koniec poukładaj "na zakładkę" pozostałe plastry ziemniaków. Śmietanę wymieszaj z żółtym serem i jajkiem. Dopraw pieprzem i chili. Tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę i przykryj pokrywką. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez pół godziny (do 45 minut).
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 cukinie,
- 25 dag pomidorków koktajlowych,
- 25 dag ulubionego sera żółtego,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- cebula,
- masło,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. majeranek, oregano, bazylia)
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: cukinię umyj, obierz i pokrój w plastry. Każdy posól z obu stron, by pozbyć się nadmiaru wody. Piersi z kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę, a następnie dodaj mięso, sól i pieprz i podsmaż. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, dodaj śmietankę i suszone zioła. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóż połowę plastrów cukinii, następnie podsmażonego kurczaka i pozostałą cukinię oraz pomidorki koktajlowe. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika, polej ją sosem serowo-śmietankowym i wstaw ponownie na 15 minut (już bez przykrycia).
Zapiekanka makaronowa z szynką, kukurydzą i serem
Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Szynkę pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szynkę, połowę puszki kukurydzy, 2/3 przygotowanej porcji tartego sera, śmietankę, zioła oraz sól i pieprz. Wszystko wrzuć do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią
- podwójna pierś z kurczaka,
- cebula,
- 15 dag boczku pokrojonego w cienkie plastry,
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół,
- ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
- 25 dag tartego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Mięso z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Cebulkę poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i suszone zioła. Kiedy kurczak się podsmaży, dodaj boczek, dynię, śmietankę, sól oraz pieprz do smaku i wszystko wymieszaj. Wierzch zapiekanki posyp tartym żółtym serem i przykryj pokrywką. Wszystko zapiekaj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Zapiekanka z brokułem i wołowiną
Przygotowanie: Mięso wołowe umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę, a następnie dodaj mięso i podsmaż. Teraz przykryj ją pokrywką, a pod koniec duszenia posól i popieprz. Brokuły umyj, podziel na różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, dodaj śmietankę i suszone zioła. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóż połowę obgotowanych brokułów, następnie mięso i resztę różyczek brokułów. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika, polej ją sosem serowo-śmietankowym i wstaw ponownie na 15 minut (już bez przykrycia).