Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów

Sałatka z kapusty na zimę to sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Przy odpowiednich proporcjach zachowuje świeżość i chrupkość warzyw przez wiele miesięcy. To świetny dodatek do kotletów, dań jednogarnkowych, a także jako szybka surówka do obiadu. Wystarczy otworzyć, przełożyć na talerz i gotowe. Nie wymaga kiszenia ani fermentacji.

Sałatka z kapustą na zimę Sałatka z kapustą na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kapusta to warzywo, które świetnie nadaje się do konserwowania. W połączeniu z papryką, marchewką i cebulą tworzy coś bardzo ciekawego. Sałatka z kapustą na zimę jest banalnie prosta i bardzo pożywna. Całość zalewa się gorącą marynatą octową, doprawioną ziołami i przyprawami. Dzięki temu warzywa nie tylko nabierają charakteru, ale też zyskują długą trwałość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Warianty tej sałatki bywają różne. Można dodać jabłko, trochę ostrej papryki lub ulubione zioła. Jednak podstawowa wersja jest na tyle smaczna, że nie potrzebuje kombinowania. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a efektem są pełne smaku słoiki, które można z dumą postawić na półce spiżarni.

Sałatka z kapusty na zimę to prosty sposób na domowe przetwory

Dodatki tworzą pełnię smaku. Papryka dodaje koloru i słodyczy, marchewka lekkości, cebula charakteru. Wszystko razem daje efekt świeżości zamkniętej w słoiku. Zalewa na bazie wody, octu i cukru z dodatkiem przypraw konserwuje i podbija aromat. Taka sałatka z kapusty na zimę świetnie komponuje się z tradycyjnymi kotletami, pieczonym mięsem, a nawet rybą. Wystarczy raz dobrze przygotować większą porcję, by mieć zapas na wiele tygodni. Przygotowanie sprowadza się do wymieszania surowych warzyw i zalania ich gorącą marynatą. Następnie wszystko ląduje w słoikach i trafia do pasteryzacji.

Klasyczna sałatka z kapusty na zimę

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty,
  • kilogram czerwonej lub żółtej papryki,
  • kilogram marchwi,
  • kilogram cebuli,
  • litr wody,
  • szklanka octu spirytusowego,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do dużej miski.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Paprykę pokrój w paski, cebulę w półplasterki, a czosnek w cienkie plastry. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy.
  4. W osobnym garnku zagotuj wodę z cukrem i solą.
  5. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj ocet i wymieszaj.
  6. Gorącą zalewę wlej do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj, aby warzywa nasiąknęły aromatem.
  7. Przekładaj do wyparzonych słoików, starannie ugniatając, żeby nie było pustych przestrzeni. Zakręć mocno i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.

Sałatka z kapusty na zimę - jak ją urozmaicić?

Ten przepis można zmodyfikować w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Jeśli chcesz uzyskać wersję bardziej warzywną, dorzuć pokrojoną cukinię lub plasterki ogórka gruntowego. Można też dodać jabłka, najlepiej kwaskowate, bo dodają świeżości.

Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, do marynaty możesz dorzucić kilka plasterków ostrej papryczki albo doprawić wszystko kolendrą czy gorczycą. Tak przygotowana sałatka z kapusty na zimę będzie miała indywidualny charakter i świetnie dopasuje się do Twoich dań.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie