Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne

Wciąż krąży wiele mitów i półprawd wokół jedzenia i zdrowego odżywiania. Na liście demonizowanych produktów niezmiennie pojawiają się węglowodany z ryż, makaronu czy strączków. Mogą być jednak nie tylko smacznym, ale również zdrowym uzupełnieniem diety.

Bartek Kulczyński podpowiada, jak zdrowo jeśćBartek Kulczyński podpowiada, jak zdrowo jeść
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

Ziemniaki, ryż, makarony i rośliny strączkowe to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, jakim jest skrobia. Wiele osób po przejściu na dietę unika tych produktów, obawiając się, że nie będą służyły zdrowiu. Dietetyk i twórca internetowy Bartek Kulczyński uspokaja i podaje sposób, jak poprawić ich właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Czy skrobia jest niezdrowa?

Skrobia to złożony węglowodan, który naturalnie występuje w wielu produktach roślinnych, takich jak zboża (ryż, makarony, pieczywo), ziemniaki, kukurydza czy rośliny strączkowe. To główne źródło energii w naszej diecie - jest jak paliwo, które daje siłę. Skrobia sama w sobie nie jest niezdrowa. Wręcz przeciwnie, jest kluczowym składnikiem zbilansowanej diety. Problem może pojawić się, gdy spożywamy duże ilości skrobi łatwo przyswajalnej (np. w wysoko przetworzonych produktach) lub gdy mamy do czynienia z określonymi warunkami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność.

Skrobia oporna decyduje o wartości zdrowotnej ziemniaków
Skrobia oporna decyduje o wartości zdrowotnej ziemniaków © Adobe Stock

Najkorzystniejsza dla nas jest skrobia oporna, która nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i w niezmienionej formie dociera do jelita grubego. Tam staje się pożywką dla korzystnych bakterii jelitowych, działając jak prebiotyk. Wspomaga rozwój dobrego mikrobiomu jelit, produkując krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (np. maślan), które odżywiają komórki jelita grubego, działają przeciwzapalnie i mogą chronić przed rakiem jelita grubego.

- Kwas masłowy jest wielkim sprzymierzeńcem naszych jelit. Pobudza produkcję śluzu w jelitach, która działa wobec nich ochronnie - zaznacza dr Bartek Kulczyński.

Kwas masłowy powstały ze skrobii opornej zwiększa wchłanianie magnezu, żelaza czy też wapnia. Pobudza też perystaltykę jelit, dzięki czemu staje się naturalnym remedium na zaparcia.

Skrobia oporna pomaga zmniejszyć stan zapalny w całym ciele, co może zmniejszyć ryzyko chorób metabolicznych i łagodzić objawy istniejących stanów zapalnych, takich jak choroby zapalne jelit.

Jak jeść skrobię?

Bartek Kulczyński podpowiada, by nie rezygnować z produktów skrobiowych w swojej diecie. Zaleca jednak specjalny sposób przygotowania, dzięki któremu uzyskamy skrobię oporną. Ryż, makaron czy fasolę ugotuj tak, jak zawsze. Następnie schłódź je. Im dłużej będą się znajdowały w lodówce, tym więcej uzyskamy skrobi opornej, więc warto trzymać je tam nawet przez 12 godzin.

Tak schłodzone produkty można następnie wykorzystać w różnych potrawach, takich jak sałatki, składnik zupy krem, puddingu ryżowego z mleczkiem kokosowym, sushi czy pasty kanapkowe ze strączków. Schłodzona kasza to alternatywa dla owsianki lub składnik farszu do pieczonych warzyw.

- Takie schłodzone produkty skrobiowe możem delikatnie podgrzewać. Nie należy tego robić w zbyt wysokiej temperaturze i przez długi czas, ponieważ częściowo utracimy skrobię oporną - zaznacza Bartek Kulczyński.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek