Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne

Wciąż krąży wiele mitów i półprawd wokół jedzenia i zdrowego odżywiania. Na liście demonizowanych produktów niezmiennie pojawiają się węglowodany z ryż, makaronu czy strączków. Mogą być jednak nie tylko smacznym, ale również zdrowym uzupełnieniem diety.

Bartek Kulczyński podpowiada, jak zdrowo jeśćBartek Kulczyński podpowiada, jak zdrowo jeść
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

Ziemniaki, ryż, makarony i rośliny strączkowe to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, jakim jest skrobia. Wiele osób po przejściu na dietę unika tych produktów, obawiając się, że nie będą służyły zdrowiu. Dietetyk i twórca internetowy Bartek Kulczyński uspokaja i podaje sposób, jak poprawić ich właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Czy skrobia jest niezdrowa?

Skrobia to złożony węglowodan, który naturalnie występuje w wielu produktach roślinnych, takich jak zboża (ryż, makarony, pieczywo), ziemniaki, kukurydza czy rośliny strączkowe. To główne źródło energii w naszej diecie - jest jak paliwo, które daje siłę. Skrobia sama w sobie nie jest niezdrowa. Wręcz przeciwnie, jest kluczowym składnikiem zbilansowanej diety. Problem może pojawić się, gdy spożywamy duże ilości skrobi łatwo przyswajalnej (np. w wysoko przetworzonych produktach) lub gdy mamy do czynienia z określonymi warunkami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność.

Skrobia oporna decyduje o wartości zdrowotnej ziemniaków
Skrobia oporna decyduje o wartości zdrowotnej ziemniaków © Adobe Stock

Najkorzystniejsza dla nas jest skrobia oporna, która nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i w niezmienionej formie dociera do jelita grubego. Tam staje się pożywką dla korzystnych bakterii jelitowych, działając jak prebiotyk. Wspomaga rozwój dobrego mikrobiomu jelit, produkując krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (np. maślan), które odżywiają komórki jelita grubego, działają przeciwzapalnie i mogą chronić przed rakiem jelita grubego.

- Kwas masłowy jest wielkim sprzymierzeńcem naszych jelit. Pobudza produkcję śluzu w jelitach, która działa wobec nich ochronnie - zaznacza dr Bartek Kulczyński.

Kwas masłowy powstały ze skrobii opornej zwiększa wchłanianie magnezu, żelaza czy też wapnia. Pobudza też perystaltykę jelit, dzięki czemu staje się naturalnym remedium na zaparcia.

Skrobia oporna pomaga zmniejszyć stan zapalny w całym ciele, co może zmniejszyć ryzyko chorób metabolicznych i łagodzić objawy istniejących stanów zapalnych, takich jak choroby zapalne jelit.

Jak jeść skrobię?

Bartek Kulczyński podpowiada, by nie rezygnować z produktów skrobiowych w swojej diecie. Zaleca jednak specjalny sposób przygotowania, dzięki któremu uzyskamy skrobię oporną. Ryż, makaron czy fasolę ugotuj tak, jak zawsze. Następnie schłódź je. Im dłużej będą się znajdowały w lodówce, tym więcej uzyskamy skrobi opornej, więc warto trzymać je tam nawet przez 12 godzin.

Tak schłodzone produkty można następnie wykorzystać w różnych potrawach, takich jak sałatki, składnik zupy krem, puddingu ryżowego z mleczkiem kokosowym, sushi czy pasty kanapkowe ze strączków. Schłodzona kasza to alternatywa dla owsianki lub składnik farszu do pieczonych warzyw.

- Takie schłodzone produkty skrobiowe możem delikatnie podgrzewać. Nie należy tego robić w zbyt wysokiej temperaturze i przez długi czas, ponieważ częściowo utracimy skrobię oporną - zaznacza Bartek Kulczyński.
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem