WAŻNE
TERAZ

Zrobiła to! 66 minut gry i Świątek w pierwszym finale w sezonie

Mięta - zastosowanie i właściwości zioła

Mięta to roślina, która cechuje się przede wszystkim silnym i przyjemnym zapachem. Listki rośliny od lat stosowane są do przyprawiania rożnych dań, a w szczególności apetycznych deserów. Oprócz tego mięta stanowi naturalny środek leczniczy. Warto skorzystać z niej chociażby przy dolegliwościach żołądkowych oraz przeziębieniu. Poznaj wszystkie właściwości i zastosowania aromatycznej mięty.

Mięta - zastosowanie i właściwości zioła
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
1

Mięta zawdzięcza swoją nazwę greckiej nimfie Menthe, która według mitologii była kochanką władcy podziemnego świata zmarłych – Hadesa. Została ona jednak zamieniona w roślinę przez zazdrosną żonę boga – Persefonę. Hades chcąc uchronić Menthe przed zadeptaniem przez swoją małżonkę, przeistoczył kochankę w święte zioło o wyjątkowym zapachu. Smakowe i lecznicze właściwości mięty znane są od najdawniejszych czasów. Dziś rozróżnia się ponad trzydzieści gatunków tej rośliny uprawianych niemal na całym świecie.

Mięta – opis ogólny

Ze wszystkich gatunków mięty najbardziej popularna jest jej odmiana pieprzowa (Mentha ×piperita), będąca w gruncie rzeczy mieszanką mięty zielonej (łac. M. spicata) i nadwodnej (M. aquatica). Mięta pieprzowa pochodzi prawdopodobnie z Anglii, a obecnie hoduje się ją w wielu krajach. Roślina osiąga wysokość maksymalnie jednego metra, jej łodygę porastają szerokie liście o barwie brunatnozielonej z szorstką teksturą i poszarpanymi krawędziami. Zioło kwitnie w okresie od lipca do sierpnia. Wypuszcza ono wówczas kielichowate kwiaty o kolorze jasnoróżowym lub jasnofioletowym. Mięta pieprzowa jest dość łatwa w uprawie – preferuje ona lekko wilgotne i żyzne gleby oraz nasłonecznione stanowiska. Zaliczana do gatunków mrozoodpornych. Ze względu na dużą ekspansywność wymaga odseparowania od innych roślin uprawnych.

Oprócz mięty pieprzowej najczęściej spotykanymi gatunkami [zioła](https://parenting.pl/naturalne-sposoby-na-nawodnienie-organizmu) są:

• mięta zielona
• mięta polna (Mentha arvensis)
• mięta polej (Mentha pulegium)
• mięta długolistna (Mentha longifolia)

Właściwości lecznicze mięty

Mięta pieprzowa od dawna uważana jest za cenne ziele lecznicze. W jej liściach znajduje się korzystna dla naszego zdrowia substancja roślinna bogata m.in. w olejek miętowy, karoten, rutynę, kwas oleanowy i betainę. Miętę stosuje się przede wszystkim przy różnorodnych dolegliwościach żołądkowych – pobudza ona bowiem narządy do produkcji soków trawiennych, niweluje nudności, gazy, rozluźnia mięśnie gładkie jelit, przynosi ulgę w trakcie zgagi oraz zapewnia odpowiednią perystaltykę jelit. Mięta pieprzowa może także nam pomóc w przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Oprócz tego miętę wykorzystuje się do leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych, objawów zapalenia zatok, stanów zapalnych jamy ustnej, opryszczki, grypy, reumatyzmu, bólu ucha oraz choroby lokomocyjnej. Roślina korzystnie wpływa na układ odpornościowy, dlatego za jej pomocą skutecznie można uchronić się przed przeziębieniem lub innymi infekcjami wirusowymi.

Zastosowanie mięty kuchni

Przede wszystkim mięta idealnie komponuje się z deserami. Świeże liście rośliny bardzo często dekorują lody, ciasta, sorbety lub inne specjały owocowe. Mięte dodaje się również do wielu popularnych drinków oraz napojów alkoholowych, np. Mojito, Snow Collins czy Creme de menthe. Przy użyciu zioła można też zaparzyć aromatyczną herbatę lub przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odrobina mięty fantastycznie komponuje się z sałatkami, rybami, jagnięciną oraz nabiałem. Ziele bardzo często stanowi dodatek do dań pochodzących z Dalekiego Wschodu. Mięta jako przyprawa znajduje również zastosowanie w tradycjach kulinarnych krajów bałkańskich i hinduskich.

Do czego warto dodać mięty?

• Herbata
• Mojito
• Lody owocowe
• Sałatka owocowa
Sajgonki
• Zupa marchewkowa
• Szejk truskawkowy
• Sałatka z serem feta
Hummus
• Dressing jogurtowy
• Sos czatnej

Czy wiesz, że…?

Olejek uzyskany z mięty (szczególnie tej pieprzowej) stosowany nadmiarze może wywołać silne reakcje alergiczne – np. ból brzucha, wymioty i zaburzenia snu. Nie zaleca się również jego samodzielnego stosowania, ponieważ u niektórych osób powoduje zaczerwienienie skóry lub pokrzywkę.

Przez swój wyjątkowy aromat mięta bywa wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym (np. do produkcji perfum). Ziele stanowi również podstawowy dodatek do odświeżaczy do ust oraz popularnych gum do żucia.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol