Mięta - zastosowanie i właściwości zioła

Mięta to roślina, która cechuje się przede wszystkim silnym i przyjemnym zapachem. Listki rośliny od lat stosowane są do przyprawiania rożnych dań, a w szczególności apetycznych deserów. Oprócz tego mięta stanowi naturalny środek leczniczy. Warto skorzystać z niej chociażby przy dolegliwościach żołądkowych oraz przeziębieniu. Poznaj wszystkie właściwości i zastosowania aromatycznej mięty.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Mięta zawdzięcza swoją nazwę greckiej nimfie Menthe, która według mitologii była kochanką władcy podziemnego świata zmarłych – Hadesa. Została ona jednak zamieniona w roślinę przez zazdrosną żonę boga – Persefonę. Hades chcąc uchronić Menthe przed zadeptaniem przez swoją małżonkę, przeistoczył kochankę w święte zioło o wyjątkowym zapachu. Smakowe i lecznicze właściwości mięty znane są od najdawniejszych czasów. Dziś rozróżnia się ponad trzydzieści gatunków tej rośliny uprawianych niemal na całym świecie.

Mięta – opis ogólny

Ze wszystkich gatunków mięty najbardziej popularna jest jej odmiana pieprzowa (Mentha ×piperita), będąca w gruncie rzeczy mieszanką mięty zielonej (łac. M. spicata) i nadwodnej (M. aquatica). Mięta pieprzowa pochodzi prawdopodobnie z Anglii, a obecnie hoduje się ją w wielu krajach. Roślina osiąga wysokość maksymalnie jednego metra, jej łodygę porastają szerokie liście o barwie brunatnozielonej z szorstką teksturą i poszarpanymi krawędziami. Zioło kwitnie w okresie od lipca do sierpnia. Wypuszcza ono wówczas kielichowate kwiaty o kolorze jasnoróżowym lub jasnofioletowym. Mięta pieprzowa jest dość łatwa w uprawie – preferuje ona lekko wilgotne i żyzne gleby oraz nasłonecznione stanowiska. Zaliczana do gatunków mrozoodpornych. Ze względu na dużą ekspansywność wymaga odseparowania od innych roślin uprawnych.

Oprócz mięty pieprzowej najczęściej spotykanymi gatunkami [zioła](https://parenting.pl/naturalne-sposoby-na-nawodnienie-organizmu) są:

• mięta zielona
• mięta polna (Mentha arvensis)
• mięta polej (Mentha pulegium)
• mięta długolistna (Mentha longifolia)

Właściwości lecznicze mięty

Mięta pieprzowa od dawna uważana jest za cenne ziele lecznicze. W jej liściach znajduje się korzystna dla naszego zdrowia substancja roślinna bogata m.in. w olejek miętowy, karoten, rutynę, kwas oleanowy i betainę. Miętę stosuje się przede wszystkim przy różnorodnych dolegliwościach żołądkowych – pobudza ona bowiem narządy do produkcji soków trawiennych, niweluje nudności, gazy, rozluźnia mięśnie gładkie jelit, przynosi ulgę w trakcie zgagi oraz zapewnia odpowiednią perystaltykę jelit. Mięta pieprzowa może także nam pomóc w przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Oprócz tego miętę wykorzystuje się do leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych, objawów zapalenia zatok, stanów zapalnych jamy ustnej, opryszczki, grypy, reumatyzmu, bólu ucha oraz choroby lokomocyjnej. Roślina korzystnie wpływa na układ odpornościowy, dlatego za jej pomocą skutecznie można uchronić się przed przeziębieniem lub innymi infekcjami wirusowymi.

Zastosowanie mięty kuchni

Przede wszystkim mięta idealnie komponuje się z deserami. Świeże liście rośliny bardzo często dekorują lody, ciasta, sorbety lub inne specjały owocowe. Mięte dodaje się również do wielu popularnych drinków oraz napojów alkoholowych, np. Mojito, Snow Collins czy Creme de menthe. Przy użyciu zioła można też zaparzyć aromatyczną herbatę lub przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odrobina mięty fantastycznie komponuje się z sałatkami, rybami, jagnięciną oraz nabiałem. Ziele bardzo często stanowi dodatek do dań pochodzących z Dalekiego Wschodu. Mięta jako przyprawa znajduje również zastosowanie w tradycjach kulinarnych krajów bałkańskich i hinduskich.

Do czego warto dodać mięty?

• Herbata
• Mojito
• Lody owocowe
• Sałatka owocowa
Sajgonki
• Zupa marchewkowa
• Szejk truskawkowy
• Sałatka z serem feta
Hummus
• Dressing jogurtowy
• Sos czatnej

Czy wiesz, że…?

Olejek uzyskany z mięty (szczególnie tej pieprzowej) stosowany nadmiarze może wywołać silne reakcje alergiczne – np. ból brzucha, wymioty i zaburzenia snu. Nie zaleca się również jego samodzielnego stosowania, ponieważ u niektórych osób powoduje zaczerwienienie skóry lub pokrzywkę.

Przez swój wyjątkowy aromat mięta bywa wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym (np. do produkcji perfum). Ziele stanowi również podstawowy dodatek do odświeżaczy do ust oraz popularnych gum do żucia.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika