Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Ogórek to warzywo, które często pojawia się na naszych stołach, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak faktycznie wpływa na organizm. W wielu dietach pojawia się zalecenie, aby spożywać je regularnie. Sprawdź, co się stanie, gdy włączysz ogórka do codziennego jadłospisu.
Ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw. Zwłaszcza latem chętnie komponujemy z nim sałatki z kultową mizerią na czele, dodajemy do kanapek czy przekąsek na spotkania w ogrodzie. To prawda, że ogórek składa się głównie z wody, ale są w nim zawarte także witaminy i minerały takie jak beta-karoten (czyli witamina A), witamina K, C, potas czy magnez. Jakie zmiany mogą zajść w organizmie, jeśli każdego dnia sięgniesz po co najmniej ogórka?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria
Ogórek to nie tylko woda
Ogórek jest ceniony przez dietetyków, a także osoby dbające o zachowanie zdrowej wagi ciała, ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość wody – stanowi ona aż 96 procent jego masy. Dzięki temu świetnie nawadnia organizm, co jest ogromną zaletą w upalne dni latem. Oprócz tego dostarcza pewną ilość witamin i minerałów, takich jak witamina K, witamina C, potas czy magnez. Jest również dobrym źródłem błonnika.
Korzyści dla układu trawiennego
Codzienne spożywanie umiarkowanej ilości ogórków może wpłynąć korzystnie na pracę układu pokarmowego. Zawarte w nim błonnik i woda wspomagają trawienie oraz zapobiegają zaparciom. Ogórek działa łagodząco na żołądek i może przynieść ulgę osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo, obecność enzymów wspiera rozkładanie białek, co ułatwia przyswajanie składników odżywczych.
Ogórki, podobnie jak inne warzywa z rodziny dyniowatych, zawierają kukurbitacynę –związek, który odpowiada za subtelną goryczkę, ale także za ochronę przeciwpasożytniczą i przeciwzapalną. Spożywanie ograniczonej ilości produktów bogatych w tę substancję może przynieść wiele korzyści dla organizmu – od walki z pasożytami, poprzez hamowanie wzrostu i rozprzestrzeniania się komórek rakowych, po wspieranie procesów trawiennych.
Zawarte w ogórkach przeciwutleniacze wspierają walkę z wolnymi rodnikami, co jest bardzo ważne w profilaktyce antynowotworowej. Regularne spożywanie ogórków może przyczynić się do lepszej kondycji organizmu na dłuższą metę.
Wsparcie dla skóry i redukcja zmarszczek
Regularne jedzenie ogórków może również pozytywnie wpłynąć na wygląd skóry. Dzięki dużej ilości wody ogórek pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia, co przekłada się na jędrność i elastyczność skóry. Domowe maseczki z ogórków naprawdę działają – sprzyjają odświeżeniu i rozświetleniu cery, a przy okazji delikatnie łagodzą zmarszczki. Co więcej, witamina C sprzyja produkcji kolagenu, więc jeśli chcesz poprawić kondycję swojej skóry, śmiało sięgaj po tę zdrową i chrupiącą przekąskę.
Ograniczenia w spożywaniu ogórków
Jeden ogórek dziennie to całkowicie bezpieczna ilość, której warto się trzymać, ponieważ nadmiar kukurbitacyny może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak niestrawność, wzdęcia, gazy, a nawet biegunki. Działanie moczopędne ogórków, kiedy przesadzimy z ich ilością, może również powodować zaburzenia równowagi elektrolitowej, a w skrajnym przypadku prowadzić do odwodnienia.
Do ogórków uważnie powinny podchodzić osoby borykające się z alergią pokarmową, a także cierpiący na problemy z zatokami czy choroby układu oddechowego. W przypadku przyjmowania leków na cukrzycę, należy skonsultować się z lekarzem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.