Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie

Ogórek to warzywo, które często pojawia się na naszych stołach, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak faktycznie wpływa na organizm. W wielu dietach pojawia się zalecenie, aby spożywać je regularnie. Sprawdź, co się stanie, gdy włączysz ogórka do codziennego jadłospisu.

Ogórki to świetne źródło nawodnienia organizmu
Ogórki to świetne źródło nawodnienia organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw. Zwłaszcza latem chętnie komponujemy z nim sałatki z kultową mizerią na czele, dodajemy do kanapek czy przekąsek na spotkania w ogrodzie. To prawda, że ogórek składa się głównie z wody, ale są w nim zawarte także witaminy i minerały takie jak beta-karoten (czyli witamina A), witamina K, C, potas czy magnez. Jakie zmiany mogą zajść w organizmie, jeśli każdego dnia sięgniesz po co najmniej ogórka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Ogórek to nie tylko woda

Ogórek jest ceniony przez dietetyków, a także osoby dbające o zachowanie zdrowej wagi ciała, ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość wody – stanowi ona aż 96 procent jego masy. Dzięki temu świetnie nawadnia organizm, co jest ogromną zaletą w upalne dni latem. Oprócz tego dostarcza pewną ilość witamin i minerałów, takich jak witamina K, witamina C, potas czy magnez. Jest również dobrym źródłem błonnika.

Korzyści dla układu trawiennego

Codzienne spożywanie umiarkowanej ilości ogórków może wpłynąć korzystnie na pracę układu pokarmowego. Zawarte w nim błonnik i woda wspomagają trawienie oraz zapobiegają zaparciom. Ogórek działa łagodząco na żołądek i może przynieść ulgę osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo, obecność enzymów wspiera rozkładanie białek, co ułatwia przyswajanie składników odżywczych.

Ogórki, podobnie jak inne warzywa z rodziny dyniowatych, zawierają kukurbitacynę –związek, który odpowiada za subtelną goryczkę, ale także za ochronę przeciwpasożytniczą i przeciwzapalną. Spożywanie ograniczonej ilości produktów bogatych w tę substancję może przynieść wiele korzyści dla organizmu – od walki z pasożytami, poprzez hamowanie wzrostu i rozprzestrzeniania się komórek rakowych, po wspieranie procesów trawiennych.

Zawarte w ogórkach przeciwutleniacze wspierają walkę z wolnymi rodnikami, co jest bardzo ważne w profilaktyce antynowotworowej. Regularne spożywanie ogórków może przyczynić się do lepszej kondycji organizmu na dłuższą metę.

Wsparcie dla skóry i redukcja zmarszczek

Regularne jedzenie ogórków może również pozytywnie wpłynąć na wygląd skóry. Dzięki dużej ilości wody ogórek pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia, co przekłada się na jędrność i elastyczność skóry. Domowe maseczki z ogórków naprawdę działają – sprzyjają odświeżeniu i rozświetleniu cery, a przy okazji delikatnie łagodzą zmarszczki. Co więcej, witamina C sprzyja produkcji kolagenu, więc jeśli chcesz poprawić kondycję swojej skóry, śmiało sięgaj po tę zdrową i chrupiącą przekąskę.

Ograniczenia w spożywaniu ogórków

Jeden ogórek dziennie to całkowicie bezpieczna ilość, której warto się trzymać, ponieważ nadmiar kukurbitacyny może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak niestrawność, wzdęcia, gazy, a nawet biegunki. Działanie moczopędne ogórków, kiedy przesadzimy z ich ilością, może również powodować zaburzenia równowagi elektrolitowej, a w skrajnym przypadku prowadzić do odwodnienia.

Do ogórków uważnie powinny podchodzić osoby borykające się z alergią pokarmową, a także cierpiący na problemy z zatokami czy choroby układu oddechowego. W przypadku przyjmowania leków na cukrzycę, należy skonsultować się z lekarzem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek