Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń

Szpinak uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw, ale najnowszy raport EWG nie pozostawia złudzeń — to właśnie on znalazł się na szczycie listy najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów. Czy nadal warto po niego sięgać? Oto, co warto wiedzieć.

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadająNajbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alferova Evgeniya
Marcin Michałowski

Szpinak, choć od lat uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, nie wypada dobrze w najnowszym zestawieniu organizacji Environmental Working Group. Amerykański raport alarmuje, że liście szpinaku zawierają wyjątkowo wysokie stężenie pestycydów. To niepokojąca wiadomość, zwłaszcza dla osób, które sięgają po to warzywo z myślą o zdrowej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Szpinak liderem niechlubnej listy EWG

Co roku Environmental Working Group (EWG), amerykańska organizacja non-profit, publikuje listę tzw. Brudnej Dwunastki — produktów, które zawierają największe ilości pozostałości środków ochrony roślin. W 2025 roku szpinak znalazł się na jej szczycie, wyprzedzając takie owoce i warzywa jak truskawki, winogrona czy brzoskwinie. Dane zostały opracowane na podstawie analiz Departamentu Rolnictwa USA (USDA), który przebadał 47 różnych rodzajów warzyw i owoców.

W próbkach konwencjonalnego, czyli nieorganicznego, szpinaku wykryto średnio aż siedem rodzajów pestycydów. W jednej próbce badacze znaleźli aż 19 różnych substancji chemicznych. Wśród nich była permetryna — neurotoksyczna substancja, która w Unii Europejskiej została zakazana w uprawach spożywczych już ponad dwie dekady temu. Pomimo to w Stanach Zjednoczonych jej stosowanie wciąż jest legalne.

Dlaczego szpinak może być niebezpieczny?

Permetryna, jedna z najczęściej wykrywanych substancji w próbkach szpinaku, jest związkiem o działaniu neurotoksycznym. Choć w małych dawkach może nie być od razu groźna, przy długotrwałej ekspozycji może negatywnie wpływać na układ nerwowy człowieka. Naukowcy ostrzegają, że nadmierne spożycie pestycydów może wiązać się z ryzykiem wystąpienia poważnych chorób – od wad rozwojowych płodu, przez problemy hormonalne, aż po nowotwory i choroby serca.

Jak wskazuje prof. Darin Detwiler z Northeastern University w Bostonie, skutki zdrowotne zależą nie tylko od rodzaju pestycydu, ale też od jego stężenia i długości ekspozycji. Mimo to, dane z raportu EWG nie pozostawiają złudzeń – problem zanieczyszczenia warzyw, w tym szpinaku, to realne zagrożenie.

Czy warto unikać szpinaku?

Paradoksalnie, mimo niepokojących wyników badań, eksperci nie nawołują do całkowitego wyeliminowania szpinaku z diety. Wręcz przeciwnie – podkreślają jego wysoką wartość odżywczą. Liście szpinaku są bogate w żelazo, magnez, witaminy A, C, E oraz błonnik. Zamiast rezygnować z jego spożywania, warto świadomie wybierać produkty pochodzące z ekologicznych upraw, w których stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest znacząco ograniczone lub całkowicie zakazane.

Jak zaznacza Alexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG, przejście na produkty organiczne może znacząco zmniejszyć poziom pestycydów w organizmie już w ciągu kilku dni. Dobrą praktyką jest też dokładne mycie liści szpinaku, a w miarę możliwości – ich blanszowanie, co może dodatkowo ograniczyć ilość pozostałości chemikaliów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek