Trwa ładowanie...
d3ul79h
d3ul79h

Pyzy

Pyzy to potrawa charakterystyczna dla tradycyjnej kuchni polskiej. Jest to rodzaj dużych klusek, które mają kształt owalny lub okrągły. Przepisy na pyzy

Pyzy to owalne lub okrągłe kluski, które wykonuje się głównie na terenach Polski. Najbardziej znane są pyzy ziemniaczane, jednak w niektórych regionach spotkamy się także z pyzami drożdżowymi.
Pyzy to potrawa charakterystyczna dla tradycyjnej kuchni polskiej. Jest to rodzaj dużych klusek, które mają kształt owalny lub okrągły. W każdym regionie Polski pyzy będą wyglądały nieco inaczej. W zależności od tego, z jakiego przepisu będziemy korzystali, nasze kluski mogą być albo nieco twardsze, albo miększe, czasami mogą być większe lub mniejsze.

Jak to bywa z potrawami tradycyjnymi w danym kraju, trudno doszukiwać się jednego wzorcowego przepisu. Nawet jeśli odgórnie będziemy starali się wprowadzać pewne wytyczne, przyzwyczajenia kulinarne wyniesione z domu i tak zostaną, i będą wyczuwalne w naszych potrawach. Jeśli chodzi o pyzy, różnorodność jest naprawdę duża. Najbardziej popularne są pyzy ziemniaczane, jednak w wielu domach wykonuje się również pyzy drożdżowe. Czasami kluski będzie się gotowało na parze, a czasami – piekło. Istotne jest również to, czy nadziewamy nasze pyzy. Niektórzy uwielbiają pyzy faszerowana mięsem, inni twarogiem, a kolejni nie uznają żadnych dodatków.

Pyzy ziemniaczane
Pyzy ziemniaczane robi się w Polsce zdecydowanie najczęściej. Przygotowuje się je oczywiście z ziemniaków. Niektóre gospodynie domowe używają tartych ziemniaków surowy, inne gotowanych. Częstą praktyką jest także łączenie ziemniaków surowych z gotowanymi. Jakie jeszcze dodatki będą konieczne? Do ciasta na pyzy dodaje się także mąkę ziemniaczaną, jajka oraz sól i pieprz.

Gdy ciasto będzie wyrobione, formuje się z niego kulki, które następnie wrzuca się do garnka z wrząca wodą. Całość należy gotować około 10 minut.

Pyzy ziemniaczane często robi się z farszem mięsnym, twarogowym lub grzybowym. Jeśli decydujemy się na to, by kluski podąć bez nadzienia, możemy okrasić je podsmażoną cebulą, boczkiem lub słoniną.

Pyzy drożdżowe
W niektórych regionach Polski częstą praktyką jest przyrządzanie pyz drożdżowych. Ciasto na takie kluski robi się z mąki, jaj, drożdży, masła, mleka, cukru oraz soli. Takie pyzy zazwyczaj gotuje się na parze, chociaż możemy je także ugotować w wodzie. Czasami pyzy drożdżowe piecze się w piecu, a następnie podaje z dodatkiem roztopionego masła i miodu.

d3ul79h

d3ul79h
d3ul79h
d3ul79h