Przepis na hiszpańskie churrosy. Idealne na tłusty czwartek
W Hiszpanii churrosy można kupić niemal wszędzie. od kilku lat te słodkie ciasteczka robią również karierę nad Wisłą. Często są serwowane w polskich cukierniach oraz food truckach. Bazą hiszpańskiego specjału jest ciasto parzone. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 250 ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
- Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko (ciasto będzie dość gęste).
- Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180 st. C. Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
- Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski (ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę).
- Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
- Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze