Trwa ładowanie...
d3vtvnq
12-02-2016 09:07

Pudding chia z musli i jabłkiem

Przepis
4.1
(10 głosów)
Oceń:
d3vtvnq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 3 łyżeczki nasiona chia
  • 1 mały jogurt naturalny (200 g)
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki domowego musli lub granoli
  • kilka rozłupanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
Przepis

Jogurt wymieszać z nasionkami i włożyć do lodówki na kilka godzin, w trakcie przechowywania minimum raz zamieszać masę.

Na dno szklanki nałożyć łyżkę musli, następnie pudding chia i kolejną warstwę płatków z bakaliami. Jabłko pokroić w plasterki i ułożyć na musli, posypać cynamonem, dodać pokrojone orzechy i podawać.

Taki pudding doskonale smakuje również z dodatkiem innych owoców, takich jak kiwi, granat czy maliny. Główną rolę w tej propozycji grają nasiona chia, czyli doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jak dowiedziono naukowo, te małe ziarenka mają sześć razy więcej wapnia niż mleko, trzykrotnie więcej żelaza niż szpinak. Dodatkowo dostarczają spore dawki selenu, witaminy E oraz witamin z grupy B. To produkt polecany w diecie odchudzającej, ponieważ zawiera sporo wypełniającego żołądek błonnika. W ich składzie znajdziemy też sporo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, a tym samym chronią przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami. Chia są bezglutenowe i regularnie spożywane pomagają regulować poziom cukru we krwi.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Pudding chia z musli i jabłkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vtvnq
d3vtvnq
d3vtvnq
d3vtvnq
Więcej tematów
d3vtvnq