Pudding chia z musli i jabłkiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 łyżeczki nasiona chia
- 1 mały jogurt naturalny (200 g)
- 1 jabłko
- 3 łyżki domowego musli lub granoli
- kilka rozłupanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
Jogurt wymieszać z nasionkami i włożyć do lodówki na kilka godzin, w trakcie przechowywania minimum raz zamieszać masę.
Na dno szklanki nałożyć łyżkę musli, następnie pudding chia i kolejną warstwę płatków z bakaliami. Jabłko pokroić w plasterki i ułożyć na musli, posypać cynamonem, dodać pokrojone orzechy i podawać.
Taki pudding doskonale smakuje również z dodatkiem innych owoców, takich jak kiwi, granat czy maliny. Główną rolę w tej propozycji grają nasiona chia, czyli doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jak dowiedziono naukowo, te małe ziarenka mają sześć razy więcej wapnia niż mleko, trzykrotnie więcej żelaza niż szpinak. Dodatkowo dostarczają spore dawki selenu, witaminy E oraz witamin z grupy B. To produkt polecany w diecie odchudzającej, ponieważ zawiera sporo wypełniającego żołądek błonnika. W ich składzie znajdziemy też sporo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, a tym samym chronią przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami. Chia są bezglutenowe i regularnie spożywane pomagają regulować poziom cukru we krwi.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze