Trwa ładowanie...
d1bct8e
11-02-2021 07:28

Zupa pomidorowa po hiszpańsku. Nieziemsko aromatyczna i kremowa

Przepis

Zupa pomidorowa to bez wątpienia królowa polskich zup. Z ryżem lub makaronem, ugotowana najczęściej na niedzielnym rosołku kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią mamy. Jednak pyszna pomidorówka króluje nie tylko nad Wisłą. Zobaczcie, jak zupę pomidorową gotuje się w Hiszpanii.

d1bct8e
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 450 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (posiekana)
  • 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 zielona papryka (pokrojona)
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 bagietki paryskiej (pokrojonej w drobną kostkę)

Grzanki czosnkowe:

  • 4 kromki bułki paryskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany)
  • 25 g startego żółtego sera
  • chilli w proszku do posypania
Przepis
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przygotowaną cebulę, czosnek oraz paprykę i dusimy, aż cebula zmięknie.
  • Dodajemy sproszkowaną chilli i pomidory. Dalej dusimy na wolnym ogniu do zgęstnienia.
  • Mieszając dodajemy bulion i bagietkę. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż zupa uzyska gęstą i gładką konsystencję.
  • Kroimy bułkę paryską i opiekamy w średnio nagrzanym opiekaczu. Wierzchnie strony skrapiamy oliwą z oliwek i smarujemy (lub posypujemy) czosnkiem i posypujemy serem. Wkładamy znów do opiekacza na 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Po wyjęciu posypujemy chilli i podajemy wraz z zupą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa pomidorowa po hiszpańsku. Nieziemsko aromatyczna i kremowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bct8e
d1bct8e
d1bct8e
d1bct8e
Więcej tematów
d1bct8e