Zupa pomidorowa po hiszpańsku. Nieziemsko aromatyczna i kremowa
Zupa pomidorowa to bez wątpienia królowa polskich zup. Z ryżem lub makaronem, ugotowana najczęściej na niedzielnym rosołku kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią mamy. Jednak pyszna pomidorówka króluje nie tylko nad Wisłą. Zobaczcie, jak zupę pomidorową gotuje się w Hiszpanii.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 l bulionu warzywnego
- 450 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula (posiekana)
- 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 zielona papryka (pokrojona)
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 bagietki paryskiej (pokrojonej w drobną kostkę)
Grzanki czosnkowe:
- 4 kromki bułki paryskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany)
- 25 g startego żółtego sera
- chilli w proszku do posypania
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przygotowaną cebulę, czosnek oraz paprykę i dusimy, aż cebula zmięknie.
- Dodajemy sproszkowaną chilli i pomidory. Dalej dusimy na wolnym ogniu do zgęstnienia.
- Mieszając dodajemy bulion i bagietkę. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż zupa uzyska gęstą i gładką konsystencję.
- Kroimy bułkę paryską i opiekamy w średnio nagrzanym opiekaczu. Wierzchnie strony skrapiamy oliwą z oliwek i smarujemy (lub posypujemy) czosnkiem i posypujemy serem. Wkładamy znów do opiekacza na 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Po wyjęciu posypujemy chilli i podajemy wraz z zupą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze