Trwa ładowanie...
d21pomz
d21pomz

Paella z kurczakiem

Przepis

Paella to tradycyjne hiszpańskie danie, wywodzące się z Walencji. Klasycznie przygotowuje się ją z dodatkiem owoców morza, kurczaka i warzyw. Do ryżu dodaje się szafran, który nadaje potrawie charakterystyczną słoneczną barwę. Paella jest pełna smaków i aromatów. Macie ochotę na obiad w południowym stylu? Proponujemy przepyszną paellę z kurczakiem i zielonym groszkiem.

4.0
(4 głosy)
Oceń:
d21pomz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Paella z kurczakiem
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Paella z kurczakiem
Składniki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 piersi kurczaka
  • 200 g krążków kalmarów (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szafran
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przepis

Mięso pokrój na paseczki. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Czosnek, papryczkę i dymkę drobno posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Usmaż kurczaka na złoty kolor i odłóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej ponownie 2-3 łyżki oleju. Dodaj cebulę, czosnek i chili. Smaż, aż dymka się zeszkli. Dodaj kalmary, a po chwili cukinię i groszek. Wsyp ryż i zeszklij go. Następnie wlej wino, dodaj szafran i pomidory, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty, aż wino wyparuje. Partiami wlewaj bulion. Po 10 minutach dodaj kurczaka i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.
1. Przed podaniem posyp danie oliwkami.

Polecamy wideo: Ryżowa kanapka po japońsku

Paella z kurczakiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d21pomz
d21pomz
d21pomz

d21pomz
d21pomz
d21pomz