Paella z kurczakiem
Paella to tradycyjne hiszpańskie danie, wywodzące się z Walencji. Klasycznie przygotowuje się ją z dodatkiem owoców morza, kurczaka i warzyw. Do ryżu dodaje się szafran, który nadaje potrawie charakterystyczną słoneczną barwę. Paella jest pełna smaków i aromatów. Macie ochotę na obiad w południowym stylu? Proponujemy przepyszną paellę z kurczakiem i zielonym groszkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 piersi kurczaka
- 200 g krążków kalmarów (opcjonalnie)
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 cebulki dymki
- 1/2 młodej cukinii
- 1 szklanka zielonego groszku
- 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szafran
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Mięso pokrój na paseczki. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Czosnek, papryczkę i dymkę drobno posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Usmaż kurczaka na złoty kolor i odłóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej ponownie 2-3 łyżki oleju. Dodaj cebulę, czosnek i chili. Smaż, aż dymka się zeszkli. Dodaj kalmary, a po chwili cukinię i groszek. Wsyp ryż i zeszklij go. Następnie wlej wino, dodaj szafran i pomidory, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty, aż wino wyparuje. Partiami wlewaj bulion. Po 10 minutach dodaj kurczaka i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.
1. Przed podaniem posyp danie oliwkami.
Polecamy wideo: Ryżowa kanapka po japońsku
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze