Bullinada. Katalońska zupa rybna z majonezem

Katalońska bullinada przypomina bourride z Riwiery Francuskiej i gazpachuelo z Malagi – jest to zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem. Ma niezwykły, delikatny smak i przepiękną ciepłą barwę. Czasem przyrządza się ją z samych kalmarów, a niekiedy dodaje także krewetki i małże. Gdy podejmuję gości, którzy nie mogą jeść skorupiaków, gotuję ją z białych ryb – najlepiej wychodzi z morszczuka, żabnicy albo policzków dorsza. Zupę można przygotować z wyprzedzeniem i dokończyć w kilka minut tuż przed podaniem.

Zupa rybnaZupa rybna
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku: 6 drobno posiekanych i 2 wyciśnięte
  • spora szczypta nitek szafranu
  • 2 litry bulionu rybnego (użyj 3 kostek bulionowych)
  • 800 gramów młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na półtora centymetrowe plastry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • paski skórki z 1⁄2 pomarańczy
  • 800 gramów filetów rybnych bez skóry na przykład z morszczuka lub żabnicy
  • 200 mililitrów dobrej jakości sklepowego majonezu
  • sok wyciśnięty z 1⁄2 cytryny
  • spora szczypta chili i więcej do podania
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przepis

  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie mięknąć. Dodaj posiekany czosnek i smaż, mieszając jeszcze przez 2 minuty, aż zacznie się rumienić.
  • Dodaj szafran, zamieszaj i wlej bulion oraz wino. Wrzuć ziemniaki, nasiona kopru włoskiego oraz skórkę pomarańczową i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 20–25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Na 10 minut przed podaniem wyjmij skórkę pomarańczową i wrzuć rybę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 4–10 minut – w zależności od gatunku ryby i grubości filetów – aż mięso całkiem się zetnie i zacznie rozpadać po nacięciu ostrym nożem.
  • Podziel filety na mniejsze kawałki.
  • W kubku utrzyj majonez z sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem i szczyptą chili.
  • Tuż przed podaniem wlej 1 lub 2 łyżki gorącego wywaru do kubka z majonezem i zamieszaj energicznie, a następnie przelej do zupy, mieszając ją delikatnie. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia, aby majonez się nie zwarzył. Zupę podawaj posypaną natką. Nie zapomnij o chili, żeby każdy z gości mógł doprawić swoją porcję wedle uznania.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu