Kurczak w białym winie z pomidorkami, cynamonem i goździkami
Oszołomieni plątaliśmy się po Albarracín trochę za długo, dlatego kiedy weszliśmy do restauracji, usłyszeliśmy, że jest już późno i właściwie nie ma nic do jedzenia. Wtedy z zaplecza wychylił się ojciec młodego kelnera i oznajmił, że został już tylko kurczak. "Muy buena comida" — dodał. Cóż było robić? "Pollo al chilindrón to danie kuchni aragońskiej, jesteśmy w Aragonii i w zasadzie już po obiedzie" — szepnąłem. "Siadajmy, zanim się rozmyślą". Tak też zrobiliśmy!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Kurczaka dzielimy na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem. Szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na patelnię.
- Kiedy leciutko się zrumieni, wyciągamy i smażymy na złoto kurczaka. W trakcie smażenia odrobinę solimy. Mięso zdejmujemy z ognia.
- Papryki, cebule i czosnek kroimy na nieduże kawałki. Wrzucamy na patelnię.
- Smażymy, doprawiając goździkami, solą i pieprzem. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię wlewamy pulpę pomidorową i białe wino.
- Kiedy całość zawrze, dokładamy kurczaka, cynamon i szynkę. Dusimy na niedużym ogniu do miękkości.
- Pod koniec dorzucamy kilka pomidorków koktajlowych, doprawiamy solą, pieprzem i pikantną papryką.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze