Trwa ładowanie...
d2kp8k6
oprac. Katarzyna Gileta

Kurczak w białym winie z pomidorkami, cynamonem i goździkami

Przepis

Oszołomieni plątaliśmy się po Albarracín trochę za długo, dlatego kiedy weszliśmy do restauracji, usłyszeliśmy, że jest już późno i właściwie nie ma nic do jedzenia. Wtedy z zaplecza wychylił się ojciec młodego kelnera i oznajmił, że został już tylko kurczak. "Muy buena comida" — dodał. Cóż było robić? "Pollo al chilindrón to danie kuchni aragońskiej, jesteśmy w Aragonii i w zasadzie już po obiedzie" — szepnąłem. "Siadajmy, zanim się rozmyślą". Tak też zrobiliśmy!

d2kp8k6
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Bartek Kieżun
Źródło: Bartek Kieżun
Składniki
  • Kurczak z wolnego wybiegu
  • 100 g jamón serrano w jednym kawałku
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 25 g masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g pulpy pomidorowej
  • 5 goździków
  • Laska cynamonu
  • Łyżeczka papryki pikantnej
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Sól, pieprz
Przepis
  • Kurczaka dzielimy na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem. Szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na patelnię.
  • Kiedy leciutko się zrumieni, wyciągamy i smażymy na złoto kurczaka. W trakcie smażenia odrobinę solimy. Mięso zdejmujemy z ognia.
  • Papryki, cebule i czosnek kroimy na nieduże kawałki. Wrzucamy na patelnię.
  • Smażymy, doprawiając goździkami, solą i pieprzem. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię wlewamy pulpę pomidorową i białe wino.
  • Kiedy całość zawrze, dokładamy kurczaka, cynamon i szynkę. Dusimy na niedużym ogniu do miękkości.
  • Pod koniec dorzucamy kilka pomidorków koktajlowych, doprawiamy solą, pieprzem i pikantną papryką.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kurczak w białym winie z pomidorkami, cynamonem i goździkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2kp8k6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
Więcej tematów
d2kp8k6