Trwa ładowanie...
d4ce3ys
oprac. Katarzyna Gileta

Ziemniaki duszone w białym winie z chorizo i papryką

Przepis

Całodzienna praca w winnicy wymagała sił, a ich źródłem było dobre jedzenie. Region La Rioja stoi za wspaniałym daniem, do którego przygotowania potrzebne jest, rzecz jasna, wino. Jeśli więc znajdziecie gdzieś w sklepie butelkę białej riojy, kupcie dwie, nie jedną, i przygotujcie prostą potrawę, o której francuski szef kuchni Paul Bocuse powiedział, że "to jedno z największych dań stworzonych przez człowieka". Pracy nie ma przy nim za wiele, a smak jest cudowny. Dwie butelki będą zaś potrzebne dlatego, że jednej użyjecie do gotowania, a drugą postawicie na stole z ziemniakami przygotowanymi na sposób z La Riojy.

d4ce3ys
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Bartek Kieżun
Źródło: Bartek Kieżun
Składniki
  • 1 kg małych, młodych ziemniaków
  • 200 g pikantnego chorizo
  • 3 cebule
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Papryka zielona
  • Papryka czerwona
  • 6 ząbków czosnku
  • 1½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Łyżeczka pasty z papryki choricero
  • 3 świeże liście laurowe
  • 250 ml białego wina, najlepiej z regionu La Rioja, może być potrzebne więcej
  • Sól
Przepis
  • Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  • W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy na niej cebule i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy paprykę słodką, wędzoną i ostrą oraz pastę z choricero. Solimy.
  • Zieloną i czerwoną paprykę kroimy w spore kawałki. Wrzucamy na patelnię. Mieszamy.
  • Dodajemy ziemniaki, najlepiej całe i nieobrane, tylko dokładnie umyte. Wlewamy wino, porządnie solimy, dorzucamy liście laurowe i dusimy do miękkości ziemniaków.
  • Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, dodajemy pokrojone w plasterki chorizo. Gdyby wino nie odparowało, gotujemy przez chwilę bez pokrywki, żeby sos się zredukował.
  • Jeśli jednak okazałoby się, że na patelni jest za sucho, można dolać nieco wina.
  • Patatas a la riojana powinny być słone i nieco pikantne, dlatego warto przyłożyć się do doprawiania i nie szczędzić ostrej papryki. Proponuję zrobić to na samym końcu, ponieważ chorizo też dołoży swojej ostrości.
  • Drugiego dnia posiłek również smakuje świetnie, więc nie obawiajcie się, jeśli coś zostanie w rondlu.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ziemniaki duszone w białym winie z chorizo i papryką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
4
Share
d4ce3ys

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys