Domowa hiszpańska sangria. Ochłodzi i pysznie smakuje
Hiszpański orzeźwiający napój, czyli sangria, to idealna propozycja na ciepłe dni i wieczory. Bazą jest czerwone wino, ale nie może zabraknąć dodatku owoców i kostek lodu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1,5 l czerwonego wina wytrawnego • 2 brzoskwinie lub morele • 2 pomarańcze • 1 limonka • 1 jabłko • 1 banan • kilka listków mięty • 5 łyżek cukru • ½ szklanki ciepłej wody • 1 szklanka wody gazowanej • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu • kostki lodu
Z cytrusów wyciśnij sok, resztę owoców pokrój w drobne paski, a następnie przełóż je do dzbanka. W szklance z ciepłą wodą rozpuść cukier i zalej nim owoce, dodaj cynamon oraz wino i wymieszaj. Napój podawaj schłodzony z kostkami lodu.
Zobacz także wideo: Wszystko, czego nie wiesz o piwie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze