Domowa hiszpańska sangria. Ochłodzi i pysznie smakuje
Hiszpański orzeźwiający napój, czyli sangria, to idealna propozycja na ciepłe dni i wieczory. Bazą jest czerwone wino, ale nie może zabraknąć dodatku owoców i kostek lodu.
oprac. Magdalena Pomorska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia hiszpańska
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 l czerwonego wina wytrawnego • 2 brzoskwinie lub morele• 2 pomarańcze • 1 limonka • 1 jabłko • 1 banan • kilka listków mięty• 5 łyżek cukru • ½ szklanki ciepłej wody • 1 szklanka wody gazowanej • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu • kostki lodu
Przepis
Z cytrusów wyciśnij sok, resztę owoców pokrój w drobne paski, a następnie przełóż je do dzbanka. W szklance z ciepłą wodą rozpuść cukier i zalej nim owoce, dodaj cynamon oraz wino i wymieszaj. Napój podawaj schłodzony z kostkami lodu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl