Przepis prosto z Majorki. Zdrowa i pyszna zupa z kurczakiem
Sopa boba to zupa z kurczaka pochodząca z Majorki. Kuchnia tej najpiękniejszej z wysp Balearów jest podobna do kuchni śródziemnomorskiej: pełna jest świeżych warzyw i lokalnych składników, które można kupić na bazarach. Dużą popularnością cieszą się tam właśnie gęste zupy, ryby i owoce morza oraz dania podobne do hiszpańskiej paelli. To kuchnia bardzo kolorowa i aromatycznie doprawiona.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 opakowanie włoszczyzny (może być mrożona, pokrojona w paski)
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe cebule
- 2 średnie piersi z kurczaka (najlepiej razem ze skórą)
- 100 g szynki wędzonej na zimno lub dojrzewającej (speck, szwarcwaldzka, prosciutto, parmeńska)
- ok. 110 g suszonych pomidorów (w oleju)
- 200 g mielonych migdałów bez skórki
- 3-4 kromki ciemnego chleba
- sól, pieprz
- Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdżymy dłonią na blacie stołu. Suszone pomidory kroimy w paski.
- Piersi z kurczaka myjemy i wkładamy razem z szynką do garnka. Wlewamy ok. 2 litry wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Dodajemy zmrożoną włoszczyznę, cebulę, czosnek, pomidory i 2 łyżeczki soli. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
- Filety i szynkę wyjmujemy z zupy i studzimy. Kroimy na małe kawałki.
- Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy aż się zrumieni.
- Warzywa w zupie miksujemy i dodajemy migdałów. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kurczaka i szynkę dodajemy do zupy. Podajemy z grzankami z chleba.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze