Kalarepka z marchewką. Pyszna jarzynka do obiadu
"Marchewka z kalarepką to naprawdę pyszne połączenie. Zazwyczaj podajemy marchewkę z groszkiem lub samą do obiadu, a czy próbowaliście już marchewki z kalarepką. Jeżeli nie macie ochoty na dodatek masła z bułką to możecie dodać odrobinę samego masła lub oleju" - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Kalarepę i marchewkę obieramy ze skóry. Marchewkę kroimy na plasterki a kalarepę w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem. Następnie warzywa odcedzamy i przekładamy do miski lub głębokiego talerza.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szczyptę soli i bułkę tartą, mieszamy. Polewamy warzywa i podajemy. Takie warzywa świetnie pasują do mięs, do innych warzyw czy do dań z grilla.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze