ycipk-3486hm

Kalarepa – kalorie, właściwości, jak jeść, na surowo

Kalarepa młoda jest najlepsza wiosną, jedzona na surowo i w surówkach. Starsze warzywa piecze się, dusi, zapieka faszerowane i dodaje do zup.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kalarepa na ciśnienie i przemianę materii
Kalarepa na ciśnienie i przemianę materii (123RF.COM)
ycipk-3486hm

Kalarepa – kalorie i właściwości

Kalarepa pochodzi najprawdopodobniej z północnych Niemiec. Właściciele niewolników w Starożytnym Rzymie karmili ich kalarepą, aby mieli większą siłę do pracy.

Miąższ kalarepy jest delikatny, o nieco słodkim, a jednocześnie pikantnym smaku, przypominającym połączenie brokułów z kapustą. Kulistą łodygę określa się mianem jabłka. Jadalne są także liście kalarepy, zawierające najwięcej spośród całego warzywa białka, witaminy C, żelaza i wapnia. 100 gramów surowej bądź ugotowanej kalarepy zawiera około 28 kalorii (to mniej więcej odpowiednik jednej kostki czekolady mlecznej).

ycipk-3486hm

Ma ona dużo błonnika pokarmowego, co w zestawieniu z niskokalorycznością kalarepy sprawia, że jest niezastąpionym warzywem na diecie odchudzającej. Jest źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi, witaminy A, chroniącej wzrok oraz witaminy B, która warunkuje sprawną przemianę materii i produkcję hormonów szczęścia. Ze względu na niską zawartość węglowodanów kalarepa idealnie wpasowuje się w jadłospis cukrzyków.

Kalarepa – jak jeść?

Do obróbki termicznej idealnie nadają się starsze, trochę twardsze kalarepy. Najdelikatniejsze i najlepsze w smaku okazy kupuje się wczesną wiosną. Jak jeść kalarepę?

  • Zupa z kalarepy, także blendowana na gęsty, jednolity krem.
  • Zapiekanka z kalarepy.
  • Kalarepa faszerowania – po wydrążeniu twardszego środka, nadziewa się go np. mięsną masą z podsmażoną cebulą i zapieka.
  • *Kalarepa gotowana *i podawana po pokrojeniu w paski i polaniu gorącym sosem (tak kalarepa jedzona jest chociażby na Węgrzech).
  • Kalarepa pieczona - po upieczeniu można ją rozdrobnić, doprawić i użyć jako gęstego sosu do makaronu albo dipu do surowych warzyw.
  • Kalarepa marynowana w plasterkach, z cebulą, selerem, gorczycą i octem.
ycipk-3486hm

Liście kalarepy wytrzymują w lodówce 2-3 dni. Można je drobno kroić i dodawać do sałatek lub stosować do potraw zamiennie z natką pietruszki.

Kalarepa na surowo

Młoda kalarepa jedzona na surowo ma najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle chrupiąca. Najsmaczniejsze są warzywa małe lub średnie (do 8 cm średnicy), sztywne i zielone, dość ciężkie po zważeniu w ręce, bez pożółkłych liści. Większe kalarepy mogą okazać się nieco twarde, wodniste i włókniste, dlatego najlepiej podawać je na ciepło, upieczone bądź uduszone.

ycipk-3486hm

Kalarepa na surowo to wspaniała, zdrowa przekąska dla każdego, z wyjątkiem osób z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy. Wystarczy obrać i wyszorować warzywo, a następnie pokroić je w cieniutkie plasterki.

Do surówek i sałatek z kalarepy warto dorzucać również umyte i posiekane świeże liście kalarepy. Kalarepa sprawdzi się w daniach w połączeniu z marchewką, jabłkiem, rodzynkami, selerem naciowym czy rozmaitymi serami, np. kozim bądź fetą. Można dodawać ją do mizerii lub sałatki z pomidorów.

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3486hm

ycipk-3486hm
ycipk-3486hm