Sól w kuchni - zastosowania, które mogą zaskoczyć
Sól ułatwia gotowanie
Nie tylko do gotowania. Sprytnie pomoże posprzątać kuchnię.
Sól podkreśla smak potraw i jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Z roku na rok jesteśmy coraz bardziej świadomi, że należy spożywać ją z umiarem, ale nadal solniczki zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Warto poznać kilka trików, które ukażą inne oblicze soli. Nie musi ona kojarzyć się jedynie z "białą śmiercią", a może być przydatnym i nieocenionym produktem w kuchni.
Już nasze prababcie wiedziały, że dobrze ubita piana z białek to nie tylko zasługa siły w rękach. Szczypta soli dodana do białek (najlepiej schłodzonych i obowiązkowo bez śladu żółtek) ułatwi i przyśpieszy uzyskanie puszystej, lśniącej masy. Sól przyda się także w sytuacji, gdy zdarzy nam się przypalić mleko - wystarczy dodać odrobinę, a gorycz zniknie. Z kolei poszatkowana cebula dłużej zachowa świeżość, jeżeli umieścimy ją w misce i zasypiemy porcją soli. Białe kryształki ułatwią także rozcieranie czosnku - wystarczy ząbek rozgnieść, posolić, a po chwili dużo łatwiej będzie nam przygotować go np. do sosu.