Sól w kuchni - zastosowania, które mogą zaskoczyć
Nie tylko do gotowania. Sprytnie pomoże posprzątać kuchnię.
Sól ułatwia gotowanie
Sól podkreśla smak potraw i jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Z roku na rok jesteśmy coraz bardziej świadomi, że należy spożywać ją z umiarem, ale nadal solniczki zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Warto poznać kilka trików, które ukażą inne oblicze soli. Nie musi ona kojarzyć się jedynie z "białą śmiercią", a może być przydatnym i nieocenionym produktem w kuchni.
Już nasze prababcie wiedziały, że dobrze ubita piana z białek to nie tylko zasługa siły w rękach. Szczypta soli dodana do białek (najlepiej schłodzonych i obowiązkowo bez śladu żółtek) ułatwi i przyśpieszy uzyskanie puszystej, lśniącej masy. Sól przyda się także w sytuacji, gdy zdarzy nam się przypalić mleko - wystarczy dodać odrobinę, a gorycz zniknie. Z kolei poszatkowana cebula dłużej zachowa świeżość, jeżeli umieścimy ją w misce i zasypiemy porcją soli. Białe kryształki ułatwią także rozcieranie czosnku - wystarczy ząbek rozgnieść, posolić, a po chwili dużo łatwiej będzie nam przygotować go np. do sosu.
Do ostrzenia i czyszczenia
Jeżeli akurat nie mamy pod ręką ostrzałki, a musimy naostrzyć noże, wystarczy włożyć przedmiotu na pół godziny do słabego roztworu soli (na jeden litr wody wsypujemy ok. 3 łyżeczek soli). Po tym czasie dokładnie osuszamy noże i gotowe.
Sól to nieoceniony produkt do sprzątania w kuchni. Przyda się szczególnie w przypadku kubków z widocznymi osadami z herbaty lub kawy. Wystarczy jednak przygotować gęstą papkę z soli i wody, a następnie nałożyć ją na zabrudzone miejsca i odstawić na kilka minut. Po tym czasie dużo łatwiej będzie wyczyścić naczynia. Trik ten można zastosować również do łyżeczek czy dzbanków.
Sól kontra brzydki zapach
Biały proszek pomoże pozbyć się brzydkiego zapachu z rąk. Jeśli chcemy szybko i skutecznie usunąć z dłoni woń ryby, czosnku lub cebuli, wystarczy przetrzeć ręce drobnoziarnistą solą, a następnie tradycyjnie umyć je mydłem.
Sól pomoże również zniwelować do minimum intensywny zapach ryb z talerzy, garnków, patelni lub miseczek, w których były przechowywane.
Ratunek dla deski do krojenia
Nową, drewnianą deskę należy specjalnie zakonserwować. W tym celu najczęściej smarujemy ją oliwą z oliwek. Ale warto pamiętać też o odpowiednim czyszczeniu jej już po użytkowaniu. Jeśli kroimy na niej mięso, poleca się przetrzeć powierzchnię deski mieszanką soli i soku z cytryny . Można zrobić papkę z soli i soku z cytryny, nałożyć ją na deskę i wyczyścić lub posypać deskę solą, a plasterki cytryny potraktować niczym gąbkę. Po wyczyszczeniu deskę wycieramy nawilżoną ściereczką lub gąbką do sucha i nacieramy deskę delikatnie oliwą.
Test świeżych jajek
Za pomocą soli możesz sprawdzić świeżość jajek. Rozpuszczamy 2 łyżeczki soli w szklance wody, a następnie umieszczamy w niej jajko. Świeże jajo powinno zatonąć, starsze będzie się unosić. Warto również pamiętać, że sól podnosi temperaturę wrzącej wody. Gdy dodamy 2-3 łyżeczki soli podczas gotowania jajek, te będą łatwiej obierać się ze skorupki, a ponadto nie powinny pękać podczas obróbki termicznej.
Sól i żeliwna patelnia
Mało który garnek czy patelnia służy nam w idealnym stanie przez lata. Są jednak sposoby na delikatne odświeżenie tychże przedmiotów. Jeśli zauważymy, że w trakcie smażenia na żeliwnej patelni potrawy zaczynają przywierać do jej dna, wystarczy sięgnąć po sól. Na dno patelni sypiemy cienką warstwę soli, stawiamy na kuchence i podgrzewamy na niewielkim ogniu, uważając, aby sól nie przywarła. Następnie czyścimy patelnię papierowym ręcznikiem, przepłukujemy i gotowe.