Diabelskie skrzydełka. Chrupiąca przekąska na domową imprezę
Smażone skrzydełka w aromatycznej marynacie to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Zanim się obejrzycie, skrzydełka znikną z talerza. Można je podać z dipem czosnkowym lub sosem barbecue.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 2 kg drobiowych skrzydełek,
- 40 dag płynnego miodu,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka utartego cynamonu,
- po 1 łyżeczce pieprzu i ostrej papryki,
- przyprawa wyrzywna do drobiu,
- olej do smażenia,
- sól.
1. Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, dokładnie rozetrzeć z przyprawą warzywną do drobiu.
3. Natrzeć taką mieszanką skrzydełka.
4. Miód przełożyć do rondelka, wymieszać z pieprzem, papryką i cynamonem. Postawić na małym ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia.
5. Każde skrzydełko z osobna zanurzyć w miodowym sosie i odłożyć, aby masa zastygła.
6. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym tłuszczu smażyć skrzydełka z obu stron na złoty kolor.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze