Trwa ładowanie...
d61wjx1
d61wjx1

Pikantne pieczone skrzydełka z ziemniaczkami i sosem

Przepis

Pogoda nie sprzyja przyjęciom pod chmurką? Nic straconego. Pyszne skrzydełka w pikantnej marynacie możesz przygotować również w piekarniku. Przepis z bloga "Daylicooking".

1.0
(2 głosy)
Oceń:
d61wjx1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Pikantne pieczone skrzydełka z ziemniaczkami i sosem
Daylicooking
Pikantne pieczone skrzydełka z ziemniaczkami i sosem
Składniki

Składniki marynaty na koło 1 kg skrzydełek:

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek ulubionego ketchupu
  • 2 lekko czubate łyżeczki soli
  • 2 lekko czubate łyżek mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 150 ml śmietany 12 proc.
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
Przepis
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Skrzydełka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski z marynatą, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Skrzydełka rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni C.
  • Ziemniaki wyszoruj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i smaż na złoty kolor.
  • Śmietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj, odstaw na kwadrans do lodówki.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

d61wjx1
Pikantne pieczone skrzydełka z ziemniaczkami i sosem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
2
Share
d61wjx1
d61wjx1

d61wjx1
d61wjx1
d61wjx1