Trwa ładowanie...
d1spt7t
24-06-2020 11:19

Pikantne pieczone skrzydełka z ziemniaczkami i sosem

Przepis

Pogoda nie sprzyja przyjęciom pod chmurką? Nic straconego. Pyszne skrzydełka w pikantnej marynacie możesz przygotować również w piekarniku. Przepis z bloga "Daylicooking".

d1spt7t
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki

Składniki marynaty na koło 1 kg skrzydełek:

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek ulubionego ketchupu
  • 2 lekko czubate łyżeczki soli
  • 2 lekko czubate łyżek mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 150 ml śmietany 12 proc.
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
Przepis
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Skrzydełka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski z marynatą, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Skrzydełka rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni C.
  • Ziemniaki wyszoruj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i smaż na złoty kolor.
  • Śmietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj, odstaw na kwadrans do lodówki.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Pikantne pieczone skrzydełka z ziemniaczkami i sosem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t