Skrzydełka z kurczaka
Drób to jedno z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa przez Polaków. Niektórzy przyrządzają te smaczne ptaki w całości, ale większość kupuje ich różne części: piersi, udka, skrzydełka albo podroby.
Amerykanie pokochali szczególnie skrzydełka z kurczaka, które są popularną tam formą fastfooda. Za ich wyśmienitym smakiem zwykle stoi chrupiąca panierka, ponieważ mięso na skrzydełkach drobiowych nie należy do wyjątkowo wartościowych. Skrzydełka najlepiej nadają się do pieczenia lub smażenia na głębokim tłuszczu.
Surowe skrzydełko z kurczaka w 100 gramach posiada wartość energetyczną 126 kcal. Sposoby przyrządzania skrzydełek powodują znaczne zwiększenie jego kaloryczności. Mięso z kurczaka bogate jest w białko. Spośród każdej części kurczaka, to skrzydełka zawierają najwięcej kalorii.
Zdrowy kurczak zawiera w swym składzie cynk niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Ponadto jest źródłem witaminy B12.
Jeśli w restauracji na stole są serwetki i miseczka z wodą, skrzydełka z kurczaka możemy obgryzać z mięsa, trzymając je w ręku. Jeśli kelner nie poda nam miseczki z wodą lub nie otrzymamy jej na uroczystym przyjęciu, jedzenie drobiu powinniśmy zakończyć w chwili, kiedy nie da się już nic z niego odkroić i zjeść nożem i widelcem.
Skrzydełka możemy przyrządzić na wiele sposobów, głównie "amerykańskich", jednak większość tego typu receptur wymaga smażenia na głębokim tłuszczu i używania panierki, co niezbyt korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Te części drobiu mają jeszcze jedną wadę – skórkę, która zawiera najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego po obróbce termicznej warto ją usunąć, choć dla wielu osób to właśnie ta chrupiąca osłonka stanowi największy przysmak.
Przygotowanie skrzydełek z kurczaka jest proste, więc będą one idealną przekąską na imprezę. Kostki można obgryzać trzymając w rękach, dlatego to wygodna forma przekąski. Skrzydełka można grillować, a także piec w wyjątkowych marynatach. Świetnie sprawdzi się miodowa lub musztardowa.