Pieczone ziemniaki z boczkiem
Jest wiele sposobów na zapiekanie ziemniaków. Żeby nasze pieczone ziemniaki były jeszcze smaczniejsze, możemy do nich dodać zioła i przyprawy. Jednak najważniejszym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków jest boczek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- 250 g pokrojonego w plastry wędzonego boczku
- 2 ugotowane na twardo żółtka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 2 łyżki szczypioru
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- olej
Przepis
- Ziemniaki obrać i przekroić. Wydrążyć miąższ. następnie ziemniaki gotować 8 minut. Piec 25 minut w temp. 200 st.
- Plastry boczku rolować i piec 8 minut w 200 st.
- Żółtka rozetrzeć, dodać majonez, jogurt szczypior, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Ziemniaki napełnić sosem, posypać szczypiorem i osobno podawać boczek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl