Hit na obiad. Zrób tak ziemniaki, a rodzina oniemieje z zachwytu
Ziemniaki wcale nie muszą być spychane na drugi plan. W tym wydaniu smakują po prostu bosko. Mamy dla was prosty i sprawdzony przepis na faszerowane opiekane ziemniaczki. Wypróbujcie każdy z trzech farszy - serowo-cebulowy, grzybkowy z boczkiem i łososiowy. Z pewnością znajdziecie wśród nich coś dla siebie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 4 duże ziemniaki
- 25 g masła
- 1-2 łyżki mleka
- sól i mielony pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Farsz serowo-cebulowy:
- 25 g masła
- 2 cebulki drobno posiekane
- 50 g startego żółtego sera
Farsz mięsno-grzybowy:
- 25 g masła
- 4 plasterki boczku drobno posiekanego
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 posiekane pomidory
- 2 ubite jajka
Farsz łososiowy:
- 60 g łososia
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki keczupu
- sól pieprz
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C. Ziemniaki nakłuć widelcem ze wszystkich stron.
- Piec ok. 1 godz. póki nie zmiękną. Potem rozkroić je na pół. Środki wyjąć łyżeczką i utłuc z masłem oraz mlekiem, a potem przyprawić solą i pieprzem.
- Farsz serowo-cebulowy: cebulę wrzucić na patelnię z masłem, podsmażyć póki nie zmięknie. Dodać miąższ z ziemniaków, połowę sera i wymieszać.
- Farsz nałożyć do mundurków, posypać serem i przypiec na ruszcie.
- Farsz mięsno-grzybowy: roztopić masło. Boczek z pieczarkami podsmażyć 5 minut. Mundurki wypełnić do połowy miąższem ziemniaków, potem dodać połowę boczku, pieczarek i pomidorów.
- Środki wypełnić pozostałą częścią boczku , pieczarek i pomidorów. Na wierzch nałożyć ubite jajko.
- Trzymać ziemniaki w piekarniku, dopóki się dobrze nie zagrzeją.
- Farsz łososiowy: łososia rozdrobnić widelcem lub drobno pokroić. Utłuc z ziemniakami, majonezem, keczupem oraz przyprawami.
- Nałożyć do mundurków, powtórnie podgrzać w piekarniku, przybrać i podawać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze