Hit na obiad. Zrób tak ziemniaki, a rodzina oniemieje z zachwytu

Ziemniaki wcale nie muszą być spychane na drugi plan. W tym wydaniu smakują po prostu bosko. Mamy dla was prosty i sprawdzony przepis na faszerowane opiekane ziemniaczki. Wypróbujcie każdy z trzech farszy - serowo-cebulowy, grzybkowy z boczkiem i łososiowy. Z pewnością znajdziecie wśród nich coś dla siebie.

Faszerowane ziemniakiFaszerowane ziemniaki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 25 g masła
  • 1-2 łyżki mleka
  • sól i mielony pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

Farsz serowo-cebulowy:

  • 25 g masła
  • 2 cebulki drobno posiekane
  • 50 g startego żółtego sera

Farsz mięsno-grzybowy:

  • 25 g masła
  • 4 plasterki boczku drobno posiekanego
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 posiekane pomidory
  • 2 ubite jajka

Farsz łososiowy:

  • 60 g łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki keczupu
  • sól pieprz

Przepis

  • Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C. Ziemniaki nakłuć widelcem ze wszystkich stron.
  • Piec ok. 1 godz. póki nie zmiękną. Potem rozkroić je na pół. Środki wyjąć łyżeczką i utłuc z masłem oraz mlekiem, a potem przyprawić solą i pieprzem.

Przepis

  • Farsz serowo-cebulowy: cebulę wrzucić na patelnię z masłem, podsmażyć póki nie zmięknie. Dodać miąższ z ziemniaków, połowę sera i wymieszać.
  • Farsz nałożyć do mundurków, posypać serem i przypiec na ruszcie.

Przepis

  • Farsz mięsno-grzybowy: roztopić masło. Boczek z pieczarkami podsmażyć 5 minut. Mundurki wypełnić do połowy miąższem ziemniaków, potem dodać połowę boczku, pieczarek i pomidorów.
  • Środki wypełnić pozostałą częścią boczku , pieczarek i pomidorów. Na wierzch nałożyć ubite jajko.
  • Trzymać ziemniaki w piekarniku, dopóki się dobrze nie zagrzeją.

Przepis

  • Farsz łososiowy: łososia rozdrobnić widelcem lub drobno pokroić. Utłuc z ziemniakami, majonezem, keczupem oraz przyprawami.
  • Nałożyć do mundurków, powtórnie podgrzać w piekarniku, przybrać i podawać.

Wybrane dla Ciebie

Marchewkę zawsze przechowuję w ten sposób. Do wiosny jest jędrna i chrupiąca
Marchewkę zawsze przechowuję w ten sposób. Do wiosny jest jędrna i chrupiąca
Kosztuje o połowę mniej niż oliwa, a Polacy nie doceniają. Skarbnica cennych kwasów omega
Kosztuje o połowę mniej niż oliwa, a Polacy nie doceniają. Skarbnica cennych kwasów omega
Schabowy w ten weekend pójdzie w odstawkę. W Lidlu i Biedronce premium mięso w promocji
Schabowy w ten weekend pójdzie w odstawkę. W Lidlu i Biedronce premium mięso w promocji
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Jesz codziennie śliwki? Takie są skutki dla organizmu
Jesz codziennie śliwki? Takie są skutki dla organizmu
Polacy nagminnie kupują taką kawę. Wyjaśnimy raz na zawsze, czy szkodzi zdrowiu
Polacy nagminnie kupują taką kawę. Wyjaśnimy raz na zawsze, czy szkodzi zdrowiu
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść