Młode ziemniaki zapiekane z kapustą
Bardzo łatwy i szybki przepis na młode ziemniaczki zapiekane z kapustą. To danie świetnie smakują zarówno, solo jak i jako dodatek do obiadu czy grillowanego mięsa. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 główka kapusty młodej
- 1 marchew
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka vegety
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łyżka oleju
Przepis
- Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, wsypuję Vegetę i gotuję. Pod koniec gotowania wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Ziemniaki obieram, myję, osuszam, doprawiam przyprawą Gyros, wlewam olej i mieszam. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 200 st. C.
- Kapustę po ugotowaniu wykładam do naczynia. Na kapuście układam upieczone ziemniaki.
- Podaję z mięsem lub jako osobne danie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl