Pieczone ziemniaki z szynką i serem
Pieczone ziemniaki można przygotować na wiele sposobów i właściwie nigdy się nie znudzą. Tym razem mamy dla was wersję z żółtym serem i szynką. Takie ziemniaczki doskonale sprawdza się jako przekąska, jak i dodatek do dania głównego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
- 8 średnich ziemniaków
- 10 dag szynki
- 20 dag sera gouda
- 1 pęczek dymki
- 1 pomidor
- 2 łyżki oleju
- sól
- biały pieprz
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypior
- Ziemniaki umyć, obrać i przekroić na połowę, wydrążyć. Miąższ posiekać.
- szynkę i ser pokroić drobno. Cebulki posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Posiekany miąższ ziemniaków, cebulki podsmażyć, zdjąć z ognia i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu (startym serem, pomidorem, szynką), przyprawić do smaku.
- Ziemniaki napełnić farszem, natłuścić blachę i ułożyć ziemniaki.
- Piec w temp. 180 st. 50 minut.
- Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym szczypiorem, przyprawić solą i pieprzem i podawać sos do ziemniaków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze