Ziemniaki pieczone z boczkiem i pesto
Pieczone ziemniaczki z pesto i boczkiem to doskonały dodatek do obiadu, grillowanych dań lub samodzielna przekąska. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ½ kg ziemniaków
- 100 g zielonego pesto
- 100 g boczku wędzonego lub parzonego
- sól
- Ziemniaki obieram, kroję wzdłuż na cztery część tzw. ćwiartki. Myję, osuszam i przekładam do miski.
- Do ziemniaków dodaję pesto oraz sól. Dokładnie mieszam.
- Każdą część ziemniaka owijam paseczkiem boczku.
- Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Tak przygotowane ziemniaki są idealne jako dodatek do mięsa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze