Pieczone młode ziemniaki z farszem
Przepis na te pyszne faszerowane ziemniaczki dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" poprzez dziejesiewp.pl. Świetnie sprawdzą się na letni obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ fileta z kurczaka
- 11 dużych ziemniaków
- cebula
- 1 papryka czerwona
- 15 dag pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- sól, pieprz
- 1 łyżka przyprawy gyros
- olej do smażenia
Przepis
- Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy głęboki otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.
- Mięso kroimy bardzo drobno, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Cebule obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dojemy drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Pod koniec łączymy z mięsem i dodajemy ketchup.
- Gotowym farszem napełniamy upieczone ziemniaki i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
- Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl