Trwa ładowanie...
d4os1vv
d4os1vv

Pieczone ziemniaki z młodą kapustą

Przepis

Młode ziemniaczki faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa. Świetnie spraeza się też jako samodzielna przekąska. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" poprzez dziejesiewp.pl.

3.6
(7 głosów)
Oceń:
d4os1vv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Pieczone ziemniaki z młodą kapustą
dziejesie.wp.pl
Pieczone ziemniaki z młodą kapustą
Składniki
  • 9 dużych ziemniaków młodych
  • cebula
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przepis
  • Ziemniaki obieramy i robimy w nich głęboki rowek.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.
  • Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  • Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 20 minut.
  • Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą.
  • Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
  • Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone ziemniaki z młodą kapustą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4os1vv

Podziel się opinią

7
9
Share
d4os1vv
d4os1vv

d4os1vv
d4os1vv
d4os1vv