Pieczone ziemniaki z młodą kapustą
Młode ziemniaczki faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa. Świetnie spraeza się też jako samodzielna przekąska. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" poprzez dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 9 dużych ziemniaków młodych
- cebula
- 1/3 główki kapusty młodej
- 5 dag boczku wędzonego
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Przepis
- Ziemniaki obieramy i robimy w nich głęboki rowek.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.
- Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- W tym czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 20 minut.
- Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą.
- Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
- Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl