Trwa ładowanie...
d2ap47t
d2ap47t

Młode ziemniaczki zapiekane w boczku

Przepis

Młode ziemniaki z boczkiem są tak pyszne, że znikają raz dwa. sprawdzą się zarówno jako przekąska, a także jako dodatek do dania głównego. Będą się doskonale komponować z sałatką z sezonowych warzyw lub dipem czosnkowym. Przepis z bloga "Daylicooking".

3.4
(5 głosów)
Oceń:
d2ap47t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Młode ziemniaczki zapiekane w boczku
Daylicooking
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku
Składniki
  • niewielkie młode ziemniaki
  • plastry boczku – powinny być wąskie i niezbyt grubo krojone
Przepis
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować lub lekko oskrobać. W garnku zagotować wodę, włożyć ziemniaki i lekko obgotować przez kilka minut.
  • Ziemniaki odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Ziemniaki układać tak, by miejsce z końcówką plastra boczku było od spodu. W przeciwnym razie boczek może się rozwijać w trakcie pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec ziemniaki do zrumieniania. Można je także ułożyć na grillu i opiekać ze wszystkich stron, aż boczek się wytopi.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Młode ziemniaczki zapiekane w boczku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2ap47t

Podziel się opinią

5
1
Share
d2ap47t
d2ap47t

d2ap47t
d2ap47t
d2ap47t