Młode ziemniaczki zapiekane w boczku
Młode ziemniaki z boczkiem są tak pyszne, że znikają raz dwa. sprawdzą się zarówno jako przekąska, a także jako dodatek do dania głównego. Będą się doskonale komponować z sałatką z sezonowych warzyw lub dipem czosnkowym. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Ziemniaki dokładnie wyszorować lub lekko oskrobać. W garnku zagotować wodę, włożyć ziemniaki i lekko obgotować przez kilka minut.
- Ziemniaki odcedzić i przelać zimną wodą.
- Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Ziemniaki układać tak, by miejsce z końcówką plastra boczku było od spodu. W przeciwnym razie boczek może się rozwijać w trakcie pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec ziemniaki do zrumieniania. Można je także ułożyć na grillu i opiekać ze wszystkich stron, aż boczek się wytopi.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze