Turkish delight. Lokum – turecki przysmak
Turkish delight jest bardzo łatwym i tanim w wykonaniu smakołykiem. Do jego produkcji wykorzystywany jest cukier oraz skrobia ziemniaczana i aromaty. Turkish delight przyrządzany jest w wielu odsłonach: głównie owocowej oraz w wersji z bakaliami. Obtaczany jest w cukrze pudrze wymieszanym ze skrobią lub zmielonych orzechach. W Turcji specjał ten sprzedawany jest w postaci rolad oraz kostek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 1 szklanka cukru
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2/4 szklanki wody
• 6 łyżek soku lub syropu malinowego
• 1 łyżka octu
• 1 łyżka cukru pudru
Do garnka wlej wodę i połącz z cukrem, dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Mąkę dokładnie rozpuść w wodzie poprzez intensywne mieszanie przy pomocy widelca. Gdy mąka będzie rozpuszczona, dodaj syrop oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż Turkish delight zawrze, następnie całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, następnie przelej do kwadratowej foremki i wstaw w chłodnym miejscu, aby całość zastygła. Po godzinie pokrój całość w kostkę i obtocz w cukrze pudrze.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze