Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Tatarskie czebureki z farszem mięsno-serowym i sosem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się

Polska mniejszość tatarska dziś najliczniej zamieszkuje województwo podlaskie, a w szczególności wsie Bohoniki i Kruszyniany. Kultura Tatarów stanowi unikatowy akcent także na kulinarnej mapie Polski. Nietypowe smaki nie bez powodu najczęściej odnaleźć można właśnie w specjałach wywodzących się z Podlasia.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka spirytusu

Składniki na farsz:

  • 700 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera np. Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Składniki na sos:

  • 300 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 100 ml jogurtu naturalnego
Qaqwqwrqw
Przepis

Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać pozostała mąkę, dodać żółtko jajka (białko zostawić), sól, ostudzoną wodę z mąką oraz spirytus. Zarobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie pokroić cebule w kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia i dodać do mięsa. Dodać również pokrojony w kostkę ser żółty, jogurt, posiekaną natkę pietruszki, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i talerzykiem deserowym lub garnkiem podobnych rozmiarów wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepić pierogi, smarując łączenie białkiem jajka. Dla wzmocnienia brzegów można widelcem powtórzyć zlepianie.

Tak przygotowane pierogi usmażyć na patelni na średnio rozgrzanym oleju (optymalna głębokość oleju w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe.

Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym.

Qaqwqwrqw

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw