Szyszki sosny w syropie
Takie szyszki są jadalne w całości! Będą idealne jako dodatek do deserów, prosecco, drinków, napoi albo ciepłej herbaty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Szyszki sosny zblanszuj czterokrotnie, zmieniając za każdym razem wodę. Następnie zrób prosty syrop i gotuj w nim szyszki na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny.
- Gdy szyszki będą gotowe, syrop zmieni kolor na ciemnobrązowy. Przecedź szyszki, przełóż je do słoika i zalej gotowym syropem.
- Teraz możesz je zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia.
Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze