Trwa ładowanie...
d3tbr0i
22-04-2022 09:38

Szyszki sosny w syropie

Przepis

Takie szyszki są jadalne w całości! Będą idealne jako dodatek do deserów, prosecco, drinków, napoi albo ciepłej herbaty.

d3tbr0i
2.9
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • szyszki sosny – 200 g
  • cukier – 100 g
  • woda – 100 ml
Przepis
  • Szyszki sosny zblanszuj czterokrotnie, zmieniając za każdym razem wodę. Następnie zrób prosty syrop i gotuj w nim szyszki na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny.
  • Gdy szyszki będą gotowe, syrop zmieni kolor na ciemnobrązowy. Przecedź szyszki, przełóż je do słoika i zalej gotowym syropem.
  • Teraz możesz je zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Szyszki sosny w syropie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

49
15
d3tbr0i

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tbr0i
d3tbr0i
d3tbr0i
d3tbr0i
Więcej tematów
d3tbr0i