Soczyste skrzydełka w miodzie. Palce lizać!
Skrzydełka kurczaka w miodowej marynacie to klasyka gatunku. Świetnie smakują zarówno z grilla, jak i z piekarnika. Możemy podać je z ziemniakami, ryżem, surówką lub sosem. Jak zrobić miodowe skrzydełka? Łapcie przepis! Jest banalnie prosty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 8 skrzydełek kurczaka
- kieliszek wina
- dwie łyżki miodu
- czerwona papryka
- czosnek granulowany
- suszony rozmaryn
- kilka kropel sosu sojowego
- opcjonalnie przyprawa do skrzydełek
- Z wina, sosu sojowego, miodu, czosnku, papryki i rozmarynu robimy marynatę i wkładamy do niej skrzydełka na 30 minut (można przygotować skrzydełka dzień przed podaniem).
- Marynowane mięso smażymy na patelni lub grillujemy.
- Skrzydełka możemy również upiec w piekarniku. Wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 40 min.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze