Trwa ładowanie...
d1vtdq6
d1vtdq6

Sakiewki z zaskakującym farszem. Smaki Podlasia

Przepis

Monika poleca szybką przekąskę z ciasta filo. Chrupiące, a jednocześnie delikatne sakiewki skrywają w sobie farsz z... kiszki ziemniaczanej. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

2.3
(6 głosów)
Oceń:
d1vtdq6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Zdjęcie
Składniki
  • 4 szt. kiszki ziemniaczanej
  • 150 g gotowego ciasta filo (3 płaty ciasta)
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
  • olej rzepakowy do wysmarowania ciasta
Przepis

Pierwszy arkusz ciasta układamy na wilgotnej ściereczce kuchennej, smarujemy go za pomocą pędzla namoczonego w wodzie z olejem (stosunek 1:1). Następnie nakładamy drugi płat, smarujemy go i tą samą czynność powtarzamy z trzecim.

Ciasto za pomocą nożyka do pizzy kroimy na kwadraty ok. 10x10 cm. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Na środku każdego ciasta układamy kiszkę w którą wkładamy jedno ziarenko pieprzu marynowanego, całość doprawiamy pieprzem czarnym. Ciasto składamy w sakiewkę i układamy w foremkach do pieczenia babeczek. Pieczemy w 180 st.C ok. 15 min.

Z pozostałych 3 płatów ciasta i kiszki ziemniaczanej można przygotować smaczną roladę. Płaty ciasta wysmarowane wodą z olejem posypujemy pieprzem i układamy jeden na drugim. Na całą powierzchnię rozkruszamy 3-4 szt. kiszki ziemniaczanej (bez jelita) i dodajemy kilka ziaren pieprzu zielonego marynowanego. Ciasto zwijamy na roladę zaczynając od dłuższego brzegu, układamy łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie spiekło się za szybko.

Sakiewki z zaskakującym farszem. Smaki Podlasia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
14
Share
d1vtdq6
d1vtdq6
d1vtdq6

d1vtdq6
d1vtdq6
d1vtdq6