Sakiewki z zaskakującym farszem. Smaki Podlasia
Monika poleca szybką przekąskę z ciasta filo. Chrupiące, a jednocześnie delikatne sakiewki skrywają w sobie farsz z... kiszki ziemniaczanej. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 szt. kiszki ziemniaczanej
- 150 g gotowego ciasta filo (3 płaty ciasta)
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
- olej rzepakowy do wysmarowania ciasta
Pierwszy arkusz ciasta układamy na wilgotnej ściereczce kuchennej, smarujemy go za pomocą pędzla namoczonego w wodzie z olejem (stosunek 1:1). Następnie nakładamy drugi płat, smarujemy go i tą samą czynność powtarzamy z trzecim.
Ciasto za pomocą nożyka do pizzy kroimy na kwadraty ok. 10x10 cm. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Na środku każdego ciasta układamy kiszkę w którą wkładamy jedno ziarenko pieprzu marynowanego, całość doprawiamy pieprzem czarnym. Ciasto składamy w sakiewkę i układamy w foremkach do pieczenia babeczek. Pieczemy w 180 st.C ok. 15 min.
Z pozostałych 3 płatów ciasta i kiszki ziemniaczanej można przygotować smaczną roladę. Płaty ciasta wysmarowane wodą z olejem posypujemy pieprzem i układamy jeden na drugim. Na całą powierzchnię rozkruszamy 3-4 szt. kiszki ziemniaczanej (bez jelita) i dodajemy kilka ziaren pieprzu zielonego marynowanego. Ciasto zwijamy na roladę zaczynając od dłuższego brzegu, układamy łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie spiekło się za szybko.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze