WP

Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w "odchudzonej" wersji - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się

Kto nie kocha placków ziemniaczanych? Mają one jednak jedną wadę, trzeba stać i je smażyć. Autorka bloga "Kulinarna Maniusia" znalazła na to sposób. - Jeden duży placek ziemniaczany pieczony w piekarniku. Jest mniej kaloryczny, można by powiedzieć fit, nie trzeba go smażyć na oleju a sam się piecze w piekarniku - pisze blogerka.

Składniki
  • 800 g startych ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka mieszanki ziół (bazylia, oregano, majeranek)
Przepis

Ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy odrobinę soli i zostawiamy, aby puściły sok. Po 10-15 minutach sok z ziemniaków odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przesmażamy je na patelni. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym, sałatą, kiełkami i pomidorem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP