Sezonowy obiad
Młode kalafiory już pysznią się na straganach. To bardzo zdrowe warzywo. Naukowcy już dawno udowodnili, że ma on właściwości antynowotworowe. W dodatku nie zawiera skrobi, jest więc bardzo niskokaloryczny. Powinniśmy jeść kalafiory kiedy tylko się da, a najlepiej latem, gdy są wyjątkowo smaczne. Podpowiadamy jak najlepiej, a czasem i nietypowo, wykorzystać je w kuchni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka z kalafiora
Bardzo rzadko jemy kalafiora na surowo, a szkoda, bo jest on chrupiący, nie ma tak intensywnego zapachu jak ten gotowany, a w dodatku zachowuje pełnię swoich zdrowotnych właściwości. Sałatka z kalafiora to proste danie. Potrzebujemy: jednego małego kalafiora, kilkanaście pomidorów koktajlowych, puszkę kukurydzy, majonez, śmietanę kwaśną, sól, pieprz i suszony tymianek. Kalafiora dzielimy na dość małe różyczki, grubsze kawałki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na pół. Ze śmietany, majonezu i przypraw robimy sos, bardzo dokładnie mieszając składniki ze sobą. Zalewamy nim warzywa, mieszamy i pozostawiamy w lodówce na pół godziny, by smaki się przeniknęły.
Kalafior gotowany z koperkiem
Gotowany kalafior to dla wielu z nas zmora, bo zgodnie z tradycją gotuje się go zazwyczaj zbyt długo, przez co nieładnie pachnie i się rozpada. A wystarczy zmienić sposób gotowania, by uzyskać pyszne danie. Kalafiora dzielimy na dość duże kawałki i wrzucamy go od razu do osolonego wrzątku. Dodajemy spory pęczek koperku i gotujemy dosłownie kilka minut. Po wyjęciu od razu posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i polewamy roztopionym masłem.
Kalafior zapiekany
Lekko podgotowany kalafior (trzy - cztery minuty w osolonym wrzątku) to idealny składnik pysznej zapiekanki z kalafiora. Wystarczy kilka składników: jeden średniej wielkości kalafior, masło, mąka, mleko, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Podgotowanego kalafiora dzielimy na kawałki i układamy, najlepiej jedną warstwą, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na patelni rozgrzewamy pół kostki masła, gdy się rozpuści dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Gotową zasmażkę zalewamy mlekiem, mieszając, by powstał gęsty, ale płynny sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zalewamy sosem warzywa i zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni C. piekarniku przez 20 minut.
Kotlety z kalafiora
Kalafior idealnie nadaje się na miękkie i delikatne kotleciki. Do ich przygotowania potrzebujemy: jednego kalafiora, kilka ziemniaków, pęczek zielonej pietruszki, kilka łyżek otrębów pszennych, jajko, sól, pieprz, ostra papryka. Kalafiora dzielimy na kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy, odsączamy i zgniatamy widelcem na dość gładką masę, ale pozostawiając małe kawałki warzyw. Studzimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, otręby, jajka i przyprawy, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy małe kotleciki, które smażymy 5 minut w nagrzanym oleju.
Curry z kalafiorem
I na koniec coś egzotycznego. Indyjskie curry z kalafiora jest bardzo popularne nie tylko w Azji, ale również w wielu wegetariańskich restauracjach w Europie. Składnikami curry są: kalafior, dwie duże cebule, świeży imbir, kilka ząbków czosnku, dwie ostre papryczki chili, puszka pomidorów bez skórki, łyżka przyprawy curry, po łyżeczce: kminu rzymskiego, pieprzu, kurkumy, garam masali, puszka mleczka kokosowego. Cebule kroimy w plasterki, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy, dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą. Wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy różyczki kalafiora. Dusimy 15 minut na dużym ogniu, by sos się zredukował. Podajemy z ryżem.