Kalafior nie tylko z bułką tartą. Pięć smacznych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Sezonowy obiad

Obraz
© 123RF

Młode kalafiory już pysznią się na straganach. To bardzo zdrowe warzywo. Naukowcy już dawno udowodnili, że ma on właściwości antynowotworowe. W dodatku nie zawiera skrobi, jest więc bardzo niskokaloryczny. Powinniśmy jeść kalafiory kiedy tylko się da, a najlepiej latem, gdy są wyjątkowo smaczne. Podpowiadamy jak najlepiej, a czasem i nietypowo, wykorzystać je w kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sałatka z kalafiora

Obraz
© 123RF

Bardzo rzadko jemy kalafiora na surowo, a szkoda, bo jest on chrupiący, nie ma tak intensywnego zapachu jak ten gotowany, a w dodatku zachowuje pełnię swoich zdrowotnych właściwości. Sałatka z kalafiora to proste danie. Potrzebujemy: jednego małego kalafiora, kilkanaście pomidorów koktajlowych, puszkę kukurydzy, majonez, śmietanę kwaśną, sól, pieprz i suszony tymianek. Kalafiora dzielimy na dość małe różyczki, grubsze kawałki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na pół. Ze śmietany, majonezu i przypraw robimy sos, bardzo dokładnie mieszając składniki ze sobą. Zalewamy nim warzywa, mieszamy i pozostawiamy w lodówce na pół godziny, by smaki się przeniknęły.

/ 6Kalafior gotowany z koperkiem

Obraz
© 123RF

Gotowany kalafior to dla wielu z nas zmora, bo zgodnie z tradycją gotuje się go zazwyczaj zbyt długo, przez co nieładnie pachnie i się rozpada. A wystarczy zmienić sposób gotowania, by uzyskać pyszne danie. Kalafiora dzielimy na dość duże kawałki i wrzucamy go od razu do osolonego wrzątku. Dodajemy spory pęczek koperku i gotujemy dosłownie kilka minut. Po wyjęciu od razu posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i polewamy roztopionym masłem.

/ 6Kalafior zapiekany

Obraz
© 123RF

Lekko podgotowany kalafior (trzy - cztery minuty w osolonym wrzątku) to idealny składnik pysznej zapiekanki z kalafiora. Wystarczy kilka składników: jeden średniej wielkości kalafior, masło, mąka, mleko, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Podgotowanego kalafiora dzielimy na kawałki i układamy, najlepiej jedną warstwą, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na patelni rozgrzewamy pół kostki masła, gdy się rozpuści dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Gotową zasmażkę zalewamy mlekiem, mieszając, by powstał gęsty, ale płynny sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zalewamy sosem warzywa i zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni C. piekarniku przez 20 minut.

/ 6Kotlety z kalafiora

Obraz
© 123RF

Kalafior idealnie nadaje się na miękkie i delikatne kotleciki. Do ich przygotowania potrzebujemy: jednego kalafiora, kilka ziemniaków, pęczek zielonej pietruszki, kilka łyżek otrębów pszennych, jajko, sól, pieprz, ostra papryka. Kalafiora dzielimy na kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy, odsączamy i zgniatamy widelcem na dość gładką masę, ale pozostawiając małe kawałki warzyw. Studzimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, otręby, jajka i przyprawy, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy małe kotleciki, które smażymy 5 minut w nagrzanym oleju.

/ 6Curry z kalafiorem

Obraz
© 123RF

I na koniec coś egzotycznego. Indyjskie curry z kalafiora jest bardzo popularne nie tylko w Azji, ale również w wielu wegetariańskich restauracjach w Europie. Składnikami curry są: kalafior, dwie duże cebule, świeży imbir, kilka ząbków czosnku, dwie ostre papryczki chili, puszka pomidorów bez skórki, łyżka przyprawy curry, po łyżeczce: kminu rzymskiego, pieprzu, kurkumy, garam masali, puszka mleczka kokosowego. Cebule kroimy w plasterki, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy, dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą. Wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy różyczki kalafiora. Dusimy 15 minut na dużym ogniu, by sos się zredukował. Podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru