Kalafior nie tylko z bułką tartą. Pięć smacznych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Sezonowy obiad

Obraz
© 123RF

Młode kalafiory już pysznią się na straganach. To bardzo zdrowe warzywo. Naukowcy już dawno udowodnili, że ma on właściwości antynowotworowe. W dodatku nie zawiera skrobi, jest więc bardzo niskokaloryczny. Powinniśmy jeść kalafiory kiedy tylko się da, a najlepiej latem, gdy są wyjątkowo smaczne. Podpowiadamy jak najlepiej, a czasem i nietypowo, wykorzystać je w kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sałatka z kalafiora

Obraz
© 123RF

Bardzo rzadko jemy kalafiora na surowo, a szkoda, bo jest on chrupiący, nie ma tak intensywnego zapachu jak ten gotowany, a w dodatku zachowuje pełnię swoich zdrowotnych właściwości. Sałatka z kalafiora to proste danie. Potrzebujemy: jednego małego kalafiora, kilkanaście pomidorów koktajlowych, puszkę kukurydzy, majonez, śmietanę kwaśną, sól, pieprz i suszony tymianek. Kalafiora dzielimy na dość małe różyczki, grubsze kawałki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na pół. Ze śmietany, majonezu i przypraw robimy sos, bardzo dokładnie mieszając składniki ze sobą. Zalewamy nim warzywa, mieszamy i pozostawiamy w lodówce na pół godziny, by smaki się przeniknęły.

/ 6Kalafior gotowany z koperkiem

Obraz
© 123RF

Gotowany kalafior to dla wielu z nas zmora, bo zgodnie z tradycją gotuje się go zazwyczaj zbyt długo, przez co nieładnie pachnie i się rozpada. A wystarczy zmienić sposób gotowania, by uzyskać pyszne danie. Kalafiora dzielimy na dość duże kawałki i wrzucamy go od razu do osolonego wrzątku. Dodajemy spory pęczek koperku i gotujemy dosłownie kilka minut. Po wyjęciu od razu posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i polewamy roztopionym masłem.

/ 6Kalafior zapiekany

Obraz
© 123RF

Lekko podgotowany kalafior (trzy - cztery minuty w osolonym wrzątku) to idealny składnik pysznej zapiekanki z kalafiora. Wystarczy kilka składników: jeden średniej wielkości kalafior, masło, mąka, mleko, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Podgotowanego kalafiora dzielimy na kawałki i układamy, najlepiej jedną warstwą, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na patelni rozgrzewamy pół kostki masła, gdy się rozpuści dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Gotową zasmażkę zalewamy mlekiem, mieszając, by powstał gęsty, ale płynny sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zalewamy sosem warzywa i zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni C. piekarniku przez 20 minut.

/ 6Kotlety z kalafiora

Obraz
© 123RF

Kalafior idealnie nadaje się na miękkie i delikatne kotleciki. Do ich przygotowania potrzebujemy: jednego kalafiora, kilka ziemniaków, pęczek zielonej pietruszki, kilka łyżek otrębów pszennych, jajko, sól, pieprz, ostra papryka. Kalafiora dzielimy na kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy, odsączamy i zgniatamy widelcem na dość gładką masę, ale pozostawiając małe kawałki warzyw. Studzimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, otręby, jajka i przyprawy, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy małe kotleciki, które smażymy 5 minut w nagrzanym oleju.

/ 6Curry z kalafiorem

Obraz
© 123RF

I na koniec coś egzotycznego. Indyjskie curry z kalafiora jest bardzo popularne nie tylko w Azji, ale również w wielu wegetariańskich restauracjach w Europie. Składnikami curry są: kalafior, dwie duże cebule, świeży imbir, kilka ząbków czosnku, dwie ostre papryczki chili, puszka pomidorów bez skórki, łyżka przyprawy curry, po łyżeczce: kminu rzymskiego, pieprzu, kurkumy, garam masali, puszka mleczka kokosowego. Cebule kroimy w plasterki, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy, dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą. Wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy różyczki kalafiora. Dusimy 15 minut na dużym ogniu, by sos się zredukował. Podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce