Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9

Wenezuelskie antipasti w czterech krokach

Przepis

Danie to z wyglądu przypomina trochę nasz polski bigos. Antipasti jest bardzo proste w przygotowaniu i równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Dobrze się komponuje z chrupiącą bagietką albo ziemniakami. Przepis z bloga "Marta M.".

Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-5

Zdjęcie
Marta M.
Składniki
  • 2 łyżki oliwy/oleju do smażenia
  • 1/2 pora (biała część), plastry
  • 1 cebula, piórka
  • 1/2 małej białej kapusty, piórka
  • 4 ząbki czosnku, plastry
  • 1 marchewka, kostka
  • 1 duża czerwona papryka, kostka
  • spora garść szpinaku
  • 3 łyżki octu
  • 2 puszki tuńczyka
  • garść świeżego lubczyku lub 3 łyżki maggi
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe, kostka
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Przepis

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora, cebulę, kapustę, czosnek, marchewkę, paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy gaz na minimum i dusimy kilka minut. Co jakiś czas mieszamy.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy szpiank, sos pomidorowy, ogórki, tuńczyka i lubczyk. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa będą miękkie, smaki się połączą. Na koniec doprawiamy jeszcze według uznania solą, pieprzem i chilli. Antipasti najlepiej smakuje schłodzone i ponownie podgrzane.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

ycipk-3jaol9
Wenezuelskie antipasti w czterech krokach
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9