Wenezuelskie antipasti w czterech krokach
Danie to z wyglądu przypomina trochę nasz polski bigos. Antipasti jest bardzo proste w przygotowaniu i równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Dobrze się komponuje z chrupiącą bagietką albo ziemniakami. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-5 |
- 2 łyżki oliwy/oleju do smażenia
- 1/2 pora (biała część), plastry
- 1 cebula, piórka
- 1/2 małej białej kapusty, piórka
- 4 ząbki czosnku, plastry
- 1 marchewka, kostka
- 1 duża czerwona papryka, kostka
- spora garść szpinaku
- 3 łyżki octu
- 2 puszki tuńczyka
- garść świeżego lubczyku lub 3 łyżki maggi
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 2 ogórki konserwowe, kostka
- 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora, cebulę, kapustę, czosnek, marchewkę, paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy gaz na minimum i dusimy kilka minut. Co jakiś czas mieszamy.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy szpiank, sos pomidorowy, ogórki, tuńczyka i lubczyk. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa będą miękkie, smaki się połączą. Na koniec doprawiamy jeszcze według uznania solą, pieprzem i chilli. Antipasti najlepiej smakuje schłodzone i ponownie podgrzane.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze