Bagietka orkiszowa na zakwasie
Dobry chleb to podstawa smacznego śniadania. Warto upiec go samodzielnie, dzięki czemu będziemy mieć gwarancję smaku i jakości użytych składników. Bagietka orkiszowa na zakwasie to doskonała propozycja do pierwszych eksperymentów z wypiekaniem pieczywa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 22 g domowego zakwasu żytniego
- 332 g mąki orkiszowej typ 1400
- 222 g wody
- 7 g soli
Najpierw przygotowujemy starter, który zostawiamy na 8 godzin, żeby sobie dobrze popracował: 22 g zakwasu łączymy z 32 gramami mąki orkiszowej i 32 gramami wody. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą i zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na 8 godzin.
Po upływie tego czasu dodajemy 310 g mąki orkiszowej, 190 g wody i 7 g soli. Wszystko mieszamy i zostawiamy ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.
Po 30 minutach odpoczynku mieszamy ciasto za pomocą szpatułki - w misce zawijamy górę ciasta pod spód i powtarzamy to przez ok. 30 razy. Zostawiamy ciasto na kolejne 30 minut i znów powtarzamy czynność zawijania. W sumie zawijanie ciasta powinniśmy wykonać 3-krotnie. Po tym czasie zostawiamy ciasto na 1,5 godziny odpoczynku.
Ponownie zawijamy ciasto i zostawiamy na 2 godziny odpoczynku.
Blaszkę do pieczenia podsypujemy mąką i formujemy na niej delikatnie ciasto. Będzie ono bardzo lejące i lepkie. Zostawiamy na 15 minut.
Ciasto finalnie formujemy - możemy je wydłużyć, rozpłaszczyć, czy nadać mu bardziej zwartą formę. Zostawiamy pod przykryciem (najlepiej użyć metalowej formy) na godzinę.
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (grzanie góra-dół). Pierwsze 15 minut pieczemy chleb pod przykryciem (forma metalowa), a później dopiekamy przez 20 minut już bez przykrycia.
Zobacz także: prosty przepis na kaczkę pieczoną w miodzie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze