Trwa ładowanie...
d4j72ok
22-06-2021 11:24

Ziemniaki po krakowsku z kurdybankiem

Przepis

Listki bluszczyku mają intensywny, ale bardzo ciekawy gorzki smak. Mogą służyć jako przyprawa również po ususzeniu. Kurdybanek stosuje się jako przyprawę do mięs (doskonale komponuje się zwłaszcza z wołowiną), zup oraz do dań z ziemniaków i jajek. Jadalne są także kwiaty zawierające słodki nektar. Bluszczyk przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, dlatego dobrze pasuje do tłustych potraw. Działa żółciopędnie, wspomagająco przy kamicy nerkowej i stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Stosowany zewnętrznie ma działanie ściągające, przeciwzapalne
i przeciwbakteryjne.

d4j72ok
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • smalec do smażenia
  • garść młodych listków kurdybanka
  • sól, pieprz
Przepis
  • Ugotowane ziemniaki (np. z poprzedniego dnia) pokroić w plasterki i usmażyć na złocisto na rozgrzanym smalcu.
  • Osączyć, posypać solą, pieprzem i posiekanym kurdybankiem.

Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ziemniaki po krakowsku z kurdybankiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d4j72ok

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
Więcej tematów
d4j72ok