Ziemniaki po krakowsku z kurdybankiem
Listki bluszczyku mają intensywny, ale bardzo ciekawy gorzki smak. Mogą służyć jako przyprawa również po ususzeniu. Kurdybanek stosuje się jako przyprawę do mięs (doskonale komponuje się zwłaszcza z wołowiną), zup oraz do dań z ziemniaków i jajek. Jadalne są także kwiaty zawierające słodki nektar. Bluszczyk przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, dlatego dobrze pasuje do tłustych potraw. Działa żółciopędnie, wspomagająco przy kamicy nerkowej i stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Stosowany zewnętrznie ma działanie ściągające, przeciwzapalne
i przeciwbakteryjne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- smalec do smażenia
- garść młodych listków kurdybanka
- sól, pieprz
- Ugotowane ziemniaki (np. z poprzedniego dnia) pokroić w plasterki i usmażyć na złocisto na rozgrzanym smalcu.
- Osączyć, posypać solą, pieprzem i posiekanym kurdybankiem.
Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze