Śmietanowiec z galaretkami. Bajecznie kolorowy deser na lato
Śmietanowiec to kolorowe i pyszne ciacho z galaretkami. Nie wymaga pieczenia, świetnie sprawdzi się więc na lato. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Deser warto jednak przygotować dzień wcześniej, by zdążył stężeć w lodówce.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.
- Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.
- Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze