Rogaliki bez jajek
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 500 g mąki krupczatki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 g masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (kubek 200g)
- szczypta soli
- marmolada
- cukier puder
Do dużej miski wsypać mąkę, następnie pokruszone drożdże, cukier, kwaśną śmietanę, szczyptę soli oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Ciasto wyrobić rękami. Włożyć do miski a następnie do lodówki na 1h. Powinno trochę urosnąć. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na duży okrąg, który rozcinamy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy marmoladę oraz zwijamy. Piekarnik nagrzać do 160 C. Piec ok. 15-20 min do lekkiego zbrązowienia rogalików. Lukrujemy ciepłe lub wystudzone rogale. Smacznego!Więcej przepisów na http://www.pewneprzepisy.pl
Przepis dodał użytkownik Bridget
Podziel się opinią
Komentarze