Kotleciki z dorsza
Delikatne kotleciki rybne, bardzo apetyczne i smaczne. Pasują do surówki z kiszonej kapusty lub kapusty pekińskiej. Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami. Przepis pochodzi z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych
- 2 kromki białego chleba namoczonego
- siekana zielona pietruszka, łyżka
- cebula dymka ze szczypiorkiem siekana
- jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Filety z dorsza rozmrozić (jeżeli kupiliśmy mrożone) i rozdrobnić widelcem. Chleb odcisnąć, a następnie dołożyć do ryby. Dodać jajko, pietruszkę, cebulę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Wyrobić masę, następnie zmoczoną ręką w wodzie formować okrągłe kotlety. Lekko spłaszczyć na desce.
Rozgrzać olej na patelni, wkładać kotleciki i smażyć na złoty kolor. Usmażoną rybę odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze