4 kwietnia - dzień marchewki. Czerwony korzeń króluje na stole

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Marchew nie tylko do surówki

Obraz
© Shutterstock.com

Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Z niej w organizmie człowieka powstaje witamina A, która odpowiada m.in. za zdrowie naszej skóry. W korzeniu marchewki jest również sporo mikroelementów i minerałów, a przy tym jest on niskokaloryczny. W stu gramach zawiera tylko 41 kcal. Marchewka jest więc idealna dla osób na diecie.

Z czerwonego warzywa możemy przygotować dziesiątki różnorodnych dań. Warto jednak pamiętać, że najwięcej cennych składników znajdziemy w świeżym warzywie. Dla zdrowia raczmy się więc marchewkowymi surówkami i pysznym sokiem. Nie znaczy to jednak, że czerwony korzeń gotowany, pieczony czy duszony jest bezwartościowy. Absolutnie nie. Poddany obróbce jest też bardzo smaczny.
Z okazji dnia marchewki, który wypada 4 kwietnia, pozwólmy sobie na prawdziwą, czerwoną ucztę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Zupa krem z marchewki

Obraz
© 123RF

Zupa marchewkowa jest słodka i aromatyczna. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: pęczek marchewki, jedna biała cebula, dwa ziemniaki, bulion warzywny, trochę słodkiej śmietanki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i suszony tymianek. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy je, ale nie dopuszczamy do przypalenia. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż jarzyny będą miękkie. Miksujemy je na krem. Na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy zieloną pietruszką.

Zobacz też: Bulion z pieczonego kurczaka

/ 7Surówka z marchewki

Obraz
© 123RF

Marchew idealnie komponuje się w wieloma owocami i warzywami. Pasuje do niej zarówno por, seler czy buraki, jak i banany, pomarańcze czy gruszki. Najbardziej popularnym połączeniem jest jednak marchewka i jabłko. Surówkę przygotowuje się bardzo prosto: marchew i obrane jabłka ścieramy na tarce. Od razu lekko skrapiamy je sokiem z cytryny, dolewamy kilka łyżek oliwy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Gotowe.

/ 7Placki marchewkowe

Obraz
© 123RF

Marchew zawiera mnóstwo błonnika, dlatego też idealnie nadaje się na placki. Warzywa obieramy i gotujemy je w małej ilości lekko osolonej wody. Gdy będą miękkie, miksujemy je w malakserze, dodajemy jajko, pół szklanki pszennych otrąb, sól, pieprz i mielony kmin rzymski. Masa musi być zwarta, jeśli jest jednak za sucha, możemy dolać trochę maślanki lub jogurtu naturalnego. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy masę i smażymy placki dwie, trzy minuty z każdej strony. Podajemy z gęstą śmietaną.

/ 7Marchew pieczona

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Pieczone warzywa nie tracą wiele z cennych składników, są więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Młode marchewki myjemy tylko, nie obierając ze skórki. Wkładamy je do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy grubą solą kamienną, skrapiamy oliwą z oliwek, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny. Gorące jeszcze warzywa polewamy masłem i posypujemy siekanym koperkiem. Takie marchewki mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem.

/ 7Małe marchewki glazurowane

Obraz
© 123RF

Ten dodatek do dań rybnych i mięsnych jest wyjątkowo wykwintny i smaczny. Potrzebne nam będą małe marchewki (bez problemu kupimy takie mrożone), cukier, masło, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewki i mieszając, lekko je podgrzewamy. Posypujemy warzywa cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i smażymy, aż cukier się skarmelizuje, a marchewki zmiękną. Posypujemy natką pietruszki i podajemy na gorąco.

/ 7Ciasto marchewkowe

Obraz
© 123RF

Deser z marchewki to propozycja dla tych, którzy lubią słodycze, ale jednocześnie dbają o linię. Składniki: kilka marchewek, jajko, szklanka mąki razowej, sok z dwóch pomarańczy, pół szklanki posiekanych orzechów, wiórki kokosowe i kilka łyżek brązowego cukru. Marchew ścieramy bardzo drobno, wrzucamy do miski, dodajemy jajko, mąkę i pozostałe składniki. Masę wylewamy do nasmarowanej masłem formy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany