4 kwietnia - dzień marchewki. Czerwony korzeń króluje na stole
Marchew nie tylko do surówki
Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Z niej w organizmie człowieka powstaje witamina A, która odpowiada m.in. za zdrowie naszej skóry. W korzeniu marchewki jest również sporo mikroelementów i minerałów, a przy tym jest on niskokaloryczny. W stu gramach zawiera tylko 41 kcal. Marchewka jest więc idealna dla osób na diecie.
Z czerwonego warzywa możemy przygotować dziesiątki różnorodnych dań. Warto jednak pamiętać, że najwięcej cennych składników znajdziemy w świeżym warzywie. Dla zdrowia raczmy się więc marchewkowymi surówkami i pysznym sokiem. Nie znaczy to jednak, że czerwony korzeń gotowany, pieczony czy duszony jest bezwartościowy. Absolutnie nie. Poddany obróbce jest też bardzo smaczny.
Z okazji dnia marchewki, który wypada 4 kwietnia, pozwólmy sobie na prawdziwą, czerwoną ucztę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa krem z marchewki
Zupa marchewkowa jest słodka i aromatyczna. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: pęczek marchewki, jedna biała cebula, dwa ziemniaki, bulion warzywny, trochę słodkiej śmietanki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i suszony tymianek. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy je, ale nie dopuszczamy do przypalenia. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż jarzyny będą miękkie. Miksujemy je na krem. Na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy zieloną pietruszką.
Zobacz też: Bulion z pieczonego kurczaka
Surówka z marchewki
Marchew idealnie komponuje się w wieloma owocami i warzywami. Pasuje do niej zarówno por, seler czy buraki, jak i banany, pomarańcze czy gruszki. Najbardziej popularnym połączeniem jest jednak marchewka i jabłko. Surówkę przygotowuje się bardzo prosto: marchew i obrane jabłka ścieramy na tarce. Od razu lekko skrapiamy je sokiem z cytryny, dolewamy kilka łyżek oliwy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Gotowe.
Placki marchewkowe
Marchew zawiera mnóstwo błonnika, dlatego też idealnie nadaje się na placki. Warzywa obieramy i gotujemy je w małej ilości lekko osolonej wody. Gdy będą miękkie, miksujemy je w malakserze, dodajemy jajko, pół szklanki pszennych otrąb, sól, pieprz i mielony kmin rzymski. Masa musi być zwarta, jeśli jest jednak za sucha, możemy dolać trochę maślanki lub jogurtu naturalnego. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy masę i smażymy placki dwie, trzy minuty z każdej strony. Podajemy z gęstą śmietaną.
Marchew pieczona
Pieczone warzywa nie tracą wiele z cennych składników, są więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Młode marchewki myjemy tylko, nie obierając ze skórki. Wkładamy je do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy grubą solą kamienną, skrapiamy oliwą z oliwek, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny. Gorące jeszcze warzywa polewamy masłem i posypujemy siekanym koperkiem. Takie marchewki mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem.
Małe marchewki glazurowane
Ten dodatek do dań rybnych i mięsnych jest wyjątkowo wykwintny i smaczny. Potrzebne nam będą małe marchewki (bez problemu kupimy takie mrożone), cukier, masło, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewki i mieszając, lekko je podgrzewamy. Posypujemy warzywa cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i smażymy, aż cukier się skarmelizuje, a marchewki zmiękną. Posypujemy natką pietruszki i podajemy na gorąco.
Ciasto marchewkowe
Deser z marchewki to propozycja dla tych, którzy lubią słodycze, ale jednocześnie dbają o linię. Składniki: kilka marchewek, jajko, szklanka mąki razowej, sok z dwóch pomarańczy, pół szklanki posiekanych orzechów, wiórki kokosowe i kilka łyżek brązowego cukru. Marchew ścieramy bardzo drobno, wrzucamy do miski, dodajemy jajko, mąkę i pozostałe składniki. Masę wylewamy do nasmarowanej masłem formy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.